Oud-Trio-granman Ashongo Alalaparoe (79) overleden – Alalaparoe was van grote betekenis voor de Trio-gemeenschappen

De oud-granman van de Trio’s Ashongo Alalaparoe is zondag in het Regionaal Ziekenhuis Wanica overleden aan de gevolgen van Covid-19. Hij is 79 jaar geworden. Hij is van grote betekenis geweest voor de Trio-gemeenschappen in het zuiden van het land.

Alalaparoe was granman van de Trio’s van 1997 tot 2021 – hij werd op 15 januari 1997 geïnstalleerd als granman. Hij droeg op 17 september van dit jaar het granmanschap vanwege zijn leeftijd en ziekte over aan zijn kleinzoon Jimmy Toeroemang.

Vicepresident Ronnie Brunswijk schreef maandag op zijn Facebookpagina: “Ik condoleer de Surinaamse gemeenschap, in het bijzonder de Trio stam, met het heengaan van oud granman Asongo Alalaparu. Granman Asongo was voor mij een vader en vriend. Rust in vrede”

Ook de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname, VIDS, gaat op social media maandag in op het overlijden van de oud-granman. De vereniging condoleert de totale Inheemse gemeenschap en in het bijzonder het Trio volk met het heengaan van hun leider.

Alalaparoe, die bekend stond als een gemoedelijke, vriendelijke man die op alle fronten opkwam voor zijn Trio’s en streed voor alle Trio-dorpen, had tijdens zijn jarenlange functioneren als granman te kampen met veel problemen in zijn gebied. Hij bracht die problemen meerdere keren onder de aandacht van ‘Paramaribo’, zoals het ontbreken van een waterleiding en elektriciteit, de bouw van een nieuwe aanmeersteiger, een niet afgebouwd schoolgebouw en voedseltekorten. Wat ook niet mag worden vergeten is, dat Ashongo Alalaparoe rond 2012 streed tegen de aanleg van dammen in de Tapanahonirivier en acht jaren later waarschuwde hij buitenstaanders voor een zoveelste keer om het woon- en leefgebied van de Trio’s niet binnen te dringen voor goud of diamantwinning.

error: Kopiëren mag niet!