Minister Ramdin: “Wij nemen recente berichtgeving over HPSG serieus”

Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking neemt de recente lokale berichtgeving, met als bron een uitgebreid onderzoeksartikel op een Deense nieuwswebsite, over het Deense bedrijf HPSG en dan met name over de achtergrond van de leiding van dat bedrijf, ‘serieus’, zo zegt hij in gesprek met Dagblad Suriname.

“Wij moeten er op een rustige manier naar kijken”

Ramdin: “We hebben ook de berichten gelezen uiteraard en daar goede nota van genomen. Wij willen ook graag dat het bedrijf de gelegenheid krijgt om een reactie te geven. Uiteraard hebben wij contact gehad met het bedrijf en gevraagd om hun visie of hun respons en dat hebben wij inmiddels ontvangen. Maar, ik heb liever dat het bedrijf en de partners daar zelf op reageren, op de zaken die worden genoemd in de berichten. Wanneer wij dat hebben, dan zullen wij alles weer op een rijtje zetten en daar de nodige conclusies aan moeten verbinden, als het nodig is. Dus, wij moeten daar op een rustige manier naar kijken.”

“Regering heeft geen investeringsovereenkomst met HPSG”

De bewindsman benadrukt, dat de berichtgeving wel “zuiver moet blijven”. “De regering van Suriname heeft geen investeringsovereenkomst met dit bedrijf als zodanig. Het bedrijf is een private onderneming van een aantal personen. Zij hebben gemeend hier in Suriname te willen investeren. Het Surinaamse deel is van een diaspora-groep. Suriname als land, als natie, loopt geen enkel risico, omdat er geen enkele financiële commitment is. Belangrijk is dat we vaststellen, dat het bedrijf inmiddels begonnen is met een aantal activiteiten voor wat betreft het schoonmaken, het klaarmaken van het terrein waar deze energiefabriek moet komen. Wij kijken natuurlijk daar naar uit, zij hebben vergunningen aangevraagd en die hebben ze inmiddels gekregen. Dus, wij wachten rustig af wat de uitkomst daarvan is.”

Energielevering

“Met betrekking tot wat is overeengekomen met het bedrijf, wanneer zij ready zijn, wanneer zij inderdaad energie gaan produceren, dat dan de Surinaamse overheid bereid is een deel daarvan tegen een vastgestelde prijs te kopen voor een aantal jaren. Dat zijn afspraken die zijn gemaakt, maar wij zijn geen mede-investeerder noch een partner als zodanig in het bedrijf. Maar, er is een dienst en als die dienst inderdaad realiteit wordt, dan zullen we dat ook afnemen. Dat is eigenlijk de situatie.”

Ramdin zegt verder, dat “met betrekking tot de verdere persoonlijke, individuele opmerkingen”, het bedrijf daar zelf op moet reageren. “Wij kijken uit naar iets wat goed kan zijn voor Suriname, als het slaagt dan is het natuurlijk een prachtig ding. Als het niet gaat zoals het bedoeld is geweest, dan weet ik dat ons land geen risico loopt. Zo is het met investeringen, sommige projecten slagen, andere projecten minder goed, dat kennen we. Maar, we hebben hier door een groep van technici naar laten kijken en zij hebben het advies gegeven om dit toch wel voort te zetten, in ieder geval de gesprekken toen, en dat hebben we ook gedaan. Daaruit is die overeenkomst van de ‘power purchase’ gerold.”

“Wij verwachten dat HPSG een bezoek brengt aan Suriname”

“Wij wachten nu gewoon de resultaten verder af. Wij verwachten dat het Deens bedrijf een bezoek brengt aan Suriname en dan zullen wij kijken wat hun reactie is. In ieder geval, wij nemen het serieus en goede nota van genomen, maar we vinden ook dat er nog een beetje meer balans moeten hebben in termen van de informatie die naar ons toekomt en daar kijken wij naar uit.”

Wat wil HPSG ook alweer gaan doen?

De regering heeft met de Hybrid Power System Group (HPSG) uit Denemarken in maart een overeenkomst gesloten voor de bouw van een ‘hydrogen powerplant’.  Er zal 100 megawatt aan energie worden geproduceerd voor Suriname, zo werd op een gezamenlijke persconferentie van de regering en de Denen meegedeeld. Met water uit de Commewijnerivier zal waterstof (hydrogen), industriële zuurstof en schoon water worden geproduceerd. De stroom die voor dit proces nodig is, zal komen van zonne-energie en windturbines. Maar, volgens een persbericht van HPSG zelf, zal zij met het energiestation 719 megawatt aan energie produceren. Er zal ook stroom naar Frans-Guyana worden geëxporteerd. Het complex komt te staan op plantage Breedevoort te Commewijne en moet in 2023 ‘up and running’ zijn. HPSG is de eerste die een ‘foreign direct investment’ doet in Suriname zeiden minister Armand Achaibersing van Financiën en Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking. 

De Denen gaan US$ 1.2 miljard investeren. Het project gaat Suriname niets kosten.  Gebieden zullen ontsloten worden met de aanleg van een 12 kilometer lange weg naar de plek waar het complex komt. Er komt een nieuw districtscommissariaat. Ook komt er een miljoenen fonds voor projecten voor het hele land. De Denen gaan ook, zo werd in maart tijdens de persconferentie gezegd, 100 bussen leveren die op waterstof rijden. Ze gaan ook de infrastructuur aanleggen waar ze kunnen tanken. Er komt een leerstoel op de Technologische Faculteit van de Anton de Kom Universiteit van Suriname. Er zal ook een ‘science center’ opgezet worden. 600 mensen zullen direct werk vinden wanneer de ‘hydrogenplant’ af is. Het bedrijf stelt voor Suriname gekozen te hebben vanwege de geografische ligging. Ook is volgens HPSG de grond in Suriname goedkoop.

PK

error: Kopiëren mag niet!