Zijn dit echt Surinamers?

Er is de laatste tijd veel commotie rondom de Deense onderneming HPSG. Dit project was bedoeld om op de plantage Breedevoort in Commewijne een waterstoffabriek op te zetten om schone energie in Suriname te kunnen leveren. Het initiatief was goed. En nu blijkt achteraf dat het Deense bedrijf misschien geen zuivere koffie is. Die klap komt hard aan.

De wereld zit vol bedriegers en oplichters en het zou heel naar zijn als Suriname daar het slachtoffer van zou worden. We hebben al genoeg problemen en dit hoeft er echt niet bij.

Waar ik echter verdrietig van word, is de reactie van ons eigen volk. Enkelen hebben dit voorval direct aangegrepen om een negatief artikel over te publiceren, om de spot te drijven met de initiatiefnemers, om te pesten, om met modder te gooien, om op de sensatie toer te gaan, kortom ze nemen een zeer negatieve houding aan en wrijven genietend in hun handen. Ze zeggen met dit gedrag ‘’hai kies din moi. We hebben weer een stok in handen gekregen om de hond mee te slaan.’

Niemand denkt aan de nare gevolgen voor Suriname. Niemand zegt:”O jee wat erg, wat kunnen we doen om te helpen.” Niemand helpt meedenken en komt met voorstellen om de schade te beperken. Men staat gewoon te dringen om negatief te speculeren en na te trappen. Kortom niemand denkt aan het welzijn van Suriname.

De regering maakt plannen, komt met voorstellen voor projecten. Velen pakken goed uit en een enkele kan misgaan. In de toekomst zal er best nog eens iets misgaan. Van belang is echter hoe wordt het aangepakt als het misgaat.                                 We weten nog niet zeker of de geruchten over HPSG kloppen en of dit project een misser is. Dat moet nog onderzocht worden. De president zal het wel laten onderzoeken en dan zal hij, zoals hij altijd doet, met een uitleg in de DNA komen. Als blijkt dat het Deense bedrijf ons heeft bedrogen, zal hij alle steun en goede adviezen nodig hebben.

Wat mij verdriet doet is dat men als Surinamer staat te springen om negatief te oordelen en zout in de wond te wrijven en trappen na te geven. Zijn dit echt mensen die beweren het beste met hun land voor te hebben? Zijn dit echt Surinamers?

“Do not judge me by my successes, judge me by how many times I fell down and got back up again.”(nelson Mandela)

Josta Vaseur

error: Kopiëren mag niet!