Wereld Toiletten Dag – Tekort aan toiletten treft vooral kwetsbare groepen 

Een tekort aan veilige sanitaire voorzieningen, zoals goede toiletten, leidt tot ziekten en aandoeningen bij kinderen, waaronder diarree, worminfecties en dwerggroei. Slechte sanitaire voorzieningen treffen ook vooral de meest kwetsbaren en achtergestelden, met name vrouwen en mensen met een beperking. Maar slechte sanitaire voorzieningen treffen eigenlijk iedereen: een vervuilde omgeving heeft gevolgen voor de hele gemeenschap.

Elk jaar wordt op Wereld Toiletten Dag,19 november, het belang benadrukt van sanitaire voorzieningen en hygiëne bij het stimuleren van verbeteringen in de volksgezondheid, gendergelijkheid, onderwijs, economische ontwikkeling en milieubescherming. Het thema van dit jaar is ‘Valuing Toilets‘. Voor de 3,6 miljard mensen in de wereld die momenteel geen veilig beheerde sanitaire voorzieningen hebben, is het duidelijk dat er geen duurzame toekomst zal zijn zonder toiletten. Overheden moeten vier keer sneller werken en tegen 2030 toiletten voor iedereen garanderen, aldus de Wereldgezondheidsorganisatie WHO.

De WHO en Unicef, het kinderfonds van de Verenigde Naties, roepen de regering en haar partners dringend op om de sanitaire voorzieningen beter beschikbaar te maken voor een betere gezondheid, het milieu, de economieën en de samenlevingen.

Op de vraag of sanitaire voorzieningen zoals goede toiletten, water en zeep in voldoende mate aanwezig zijn in zowel kustvlakte als het binnenland van Suriname, zegt voedseltechnoloog Ricky Stutgard dat hoe verder van Paramaribo, hoe groter de kans dat de sanitaire voorzieningen afnemen. “Dit komt omdat er een extra kostenplaatje bij komt. Ik zag een filmpje over de goudwinningsector in het diepe binnenland van Suriname. De sanitaire afdeling – ik kan ze moeilijk toiletten noemen – kwam in beeld. Wat een onhygiënische situatie!”, stelt Stutgard.

De voedseltechnoloog tevens microbioloog timmert al jaren aan de weg om de samenleving te herinneren aan het belang van een goede handhygiëne en schone sanitaire voorzieningen. Zo is hij een van de grote motoren geweest van het Intermed Caribe Handenwassen Scholentoernooi, een evenement dat vanwege de Covid-19-pandemie voorlopig geen voortgang kan vinden. Desondanks blijft de sociaal-verantwoordelijke onderneming de meest kwetsbaren in de samenleving gedenken. 

Zo werden in verband met Wereld Toilettendag de Louis Brailleschool voor blinde- en slechtziende kinderen en de Kennedyschool voor dove- en slechthorende kinderen verrast met handhygiëneproducten. “Deze donatie die we hebben gehad heeft veel voordelen voor ons. Als je kijkt naar de prijzen van toiletpapier en handtowels in de winkels, dan besparen we heel veel hiermee. Hierdoor drukt het niet teveel op onze kleine budget die we hebben als school. We zijn er heel dankbaar voor”, aldus Jennifer Tjon A Joe, schoolhoofd van de Louis Brailleschool.

error: Kopiëren mag niet!