Spaanse Muguruza wint WTA Finals van Kontaveit uit Estland: 6-3, 7-5

Garbine Muguruza heeft haar topjaar met een climax afgesloten: de 28-jarige Spaanse klopte donderdag de Estse Anett Kontaveit in de eindstrijd van de WTA Finals en is de eerste Spaanse die de seizoensfinale met de beste 8 tennissters van het jaar op haar naam zet. De nummer 5 van de wereld haalde het van de nummer 8 in 2 sets: 6-3, 7-5.

Vorig jaar vonden door corona geen WTA Finals plaats, dit jaar verhuisde het slotevent van Shenzhen in China eenmalig naar Guadalajara in Mexico. Titelverdedigster en nummer 1 van de wereld Ashleigh Barty verdedigde haar titel niet.

Met Muguruza en Kontaveit troffen 2 vrouwen in vorm elkaar in de finale. Vooral die laatste tenniste de voorbije weken op een wolk met 2 toernooizeges op een rij en eind september ook nog eentje.

De 25-jarige Kontaveit ontdekt zo de top, nooit stond ze hoger. Muguruza kent die top al met zeges in Roland Garros 2016 en Wimbledon 2017, de ex-nummer 1 staat er weer helemaal na bijna 3 jaar ver weg van de top 10.

Muguruza won dit jaar in Dubai en vorige maand in Chicago en was beter bestand tegen de druk van de finale. Kontaveit sloeg liefst 6 dubbele fouten, Muguruza nul.

Kontaveit verloor al snel haar opslag, kon dat nog één keer goedmaken, maar Muguruza sloot set 1 af met 4 games op een rij: 6-3 in dik 40 minuten. Kontaveit wist dat ze beter kon en begon de Spaanse burcht beter te bestoken.

Ze ging door Muguruza’s opslag en mocht bij 5-4 serveren voor setwinst, maar liet dat te makkelijk na. Muguruza, die de beslissende momenten beter beheerste, ging erop en erover. Met een break op “love” maakte ze het na 1 uur en 40 minuten af.

Voor Muguruza was het haar 4e WTA Finals na 2015, 2016 en 2017. Voor het eerst haalde ze de finale. “Ik ben heel blij en opgelucht, want ik begon moeizaam aan dit toernooi. Daarna slaagde ik erin mijn niveau op te trekken. Ik heb tegenover mezelf bewezen dat ik de beste kan zijn. Dat ik in Latijns-Amerika kan winnen, betekent veel voor mij. Dit is gewoon perfect.”

Kontaveit, die de afgelopen maanden 4 titels won en van 30e in augustus tot 7e volgende week op de WTA-ranking zal zijn, kon haar verlies snel plaatsen: “Dit seizoen heeft me heel veel zelfvertrouwen gegeven. Ik wil daar nu even van genieten, want ik speelde heel veel wedstrijden de voorbije maanden. Ik wil dit momentum meenemen naar volgend seizoen en mijn spel nog verbeteren.”

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: