SurinameOso – in en vanuit Rotterdam betekenisvol zijn voor Suriname en Nederland

In Rotterdam wordt hard gewerkt aan het ‘SurinameOso’ (Oso staat voor ‘huis’), waar het verleden en heden de verbindende schakel vormen om te kunnen kijken naar de toekomst. Met die omschrijving ziet initiatiefneemster Annie Zinhagel, zelf van Surinaamse origine, de juiste aanpak om mensen elkaar te laten ontmoeten en te verbinden.

In het concept van het SurinameOso wordt gedacht aan het organiseren van bijeenkomsten (onder meer: cultureel, culinair, zakelijk en educatief) en bijeenbrengen van projecten en versterking van de zo lang bestaande relaties tussen de volken in beide landen.

Dit sluit, naar haar idee, ook goed aan bij hetgeen Chan Santokhi, de huidige president van Suriname, uitdroeg bij zijn bezoek aan Nederland. Deze gaf aan dat er zakelijk, financieel, cultureel en in het licht van Diaspora (terugkeer van mensen naar Suriname) nog veel te winnen is.

Het SurinameOso is bedoeld om wederzijds begrip te brengen in Nederland en Suriname gericht op de toekomst gebaseerd op een gezamenlijk verleden door een breed podium te bieden aan ontmoetingen van mensen op velerlei gebied.

In een gevarieerd jaarprogramma met tal van projecten en activiteiten kan kennis worden gemaakt met Suriname en Surinamers. Het gaat daarbij om de afzonderlijke en gemeenschappelijke bijeenkomsten en evenementen over en met de Indianen als oorspronkelijke bevolking, De creolen, maar ook om die van contractarbeiders als de Chinezen, de Hindoestanen en de Javanen. Daarnaast wordt aandacht besteed aan de strijd van de marrons, de nazaten van de tot slaaf gemaakten en tot slot zijn er nog de zogenoemde boeroes. Zij hadden allen hun inbreng en invloed op de cultuur van Suriname.

Naast die brede cultuur is er veel ruimte voor de schitterende en bijzondere natuur, samen met de cultuur gepresenteerd in een tentoonstelling onder de naam ‘klein Suriname’. Het is het decor van bijeenkomsten voor zakenmensen, voor algemeen publiek, voor geïnteresseerde stagiaires en potentiele toeristen, over cultuur en producten.

Vanzelfsprekend zal Suriname culinair worden gepresenteerd in het Grand Café.

Daarnaast wil SurinameOso bijdragen aan verbetering van de handelscontacten door educatie op het gebied van ondernemerschap met concrete en kortdurende MasterClasses (met deskundigen en relevante kennisinstellingen uit Nederland en Suriname).

Door de directe en brede opzet van het project wil ‘SurinameOso’ in korte tijd een prominente positie in gaan nemen in de relatie van Suriname en Nederland.

error: Kopiëren mag niet!