Eredienst in het kader van 35 jaar Vrouwenkoor Maranatha

Tijdens de Eredienst in de Centrumkerk der Hervormde Gemeente werd op 14 november stilgestaan bij 35 jaar Vrouwenkoor Maranatha. Francis Anches-Peroti, secretaris van Vrouwenkoor Maranatha, zegt in gesprek met Dagblad Suriname, dat in verband met de Corona-maatregelen het geen uitbundig feest kon worden met uitnodigingen, maar wel dankzegging aan God door Christus zijn Zoon die het koor tot hiertoe heeft behouden. De Eredienst werd voorgegaan door Br. Jack Uden die een terugblik wierp op 35 jaar koorleven en vanuit het Woord de koorleden aanmoedigde voort te gaan met het verhogen van Gods naam door de zangkunst een talent hen door God zelf gegeven. Aan de eredienst werd medewerking verleend door Liesbeth Perotie en Jules Fullington met solozang.

Vrouwenkoor Maranatha

Het Vrouwenkoor Maranatha is opgericht op 16 november 1986. Sinds 19 juni 2009 erkend als “Vereniging Vrouwenkoor Maranatha”. Bij de oprichting telde het koor 45 leden en stond onder technische leiding van de bekende dirigent Walther Leerdam. na enige tijd voor het koor te hebben gestaan droeg Walther Leerdam het dirigentenstokje over aan Henk Haagstam. Tenslotte werd het tijd voor een vrouw om het dirigentschap van het koor op zich te nemen. Zr. Emelie Leerdam werd daartoe geroepen en heeft daarmee vele jaren op onnavolgbare wijze de technische leiding van het koor op haar genomen en het koor naar grote hoogten gevoerd.

Het Vrouwenkoor Maranatha heeft vanaf de oprichting verschillende voorzitters gehad die richting hebben gegeven aan haar groei en bloei. De eerste voorzitter was zr. Ernestine Oostburg-Ormskirk. En zo zijn er opeenvolgende voorzitters geweest die leiding hebben gegeven aan het koor tot en met de huidige voorzitter zr. Yvonne Soekra-Faria die deze taak overnam van zr. Vera Warner. Het koor telt momenteel 30 leden, sommige op hoge leeftijd maar nog altijd actief deelnemend aan kooractiviteiten.

Als beschermvrouwe van het koor is statutair vastgelegd de first lady van de Republiek Suriname. Mevrouw Liesbeth Venetiaan is de eerste beschermvrouwe geweest en de laatste beschermvrouwe was ms. Ingrid Bouterse-Waldring; Intussen worden stappen ondernomen door het bestuur om ook op waardige wijze de huidige first lady eze Eretaak op te dragen.

Het vrouwenkoor heeft in de loop der jaren grote bekendheid verworven met optredens in binnen-en buitenland. Onder anderen optredens tijdens het korenfestival op Curaçao in 1991 waar het koor furore heeft gemaakt. Maar, ook in Duitsland in 1999 en in 2005 met deelname aan het Harmony korenfestival in Linden-Holz-Hause in Hessen waar koorzang-talent van Surinaamse vrouwen ook vanuit onze rijke cultuur op sublieme wijze is uitgedragen. Met trots mag ook worden verwezen naar optredens in Nederland met als hoogtepunt een optreden in het Concertgebouw te Duitsland waar het koor in de categorie groot vrouwenkoor folklore 2 bronzen medailles behaalde en ook geldprijzen.

De laatste keer dat het koor weer in het buitenland vertoefde was in 2019 op Curaçao met optredens, onder andere ook tijdens kerkdiensten; en toen kwam in 2020 de Covid-pandemie die de wereld in haar greep heeft en vele plannen ook van het koor heeft bevroren.

error: Kopiëren mag niet!