Nederland verzekert zich van gang naar WK Qatar in laatste 15 minuten tegen Noorwegen: 2-0

Oranje ofwel het Nederland elftal heeft dinsdagavond in een lege Rotterdamse Kuip – vanwege de aangescherpte Covid-maatregelen in het land – in het laatste kwartier de gang naar het WK Qatar gesteld door een 2-0 winst op Noorwegen.

In een zenuwslopende slotfase viel alsnog de bevrijdende 1-0 voor Oranje via Steven Bergwijn, waarna Memphis Depay, op aangeven van Bergwijn, in de extra tijd de zege veiligstelde.

Nederland verzuimde zich zaterdag nog te plaatsen voor het WK door met 2-2 gelijk te spelen tegen Montenegro. Oranje stond tien minuten voor tijd met 0-2 voor, maar gaf die voorsprong in een tijdsbestek van vier minuten uit handen. Daardoor was het duel met Noorwegen cruciaal.

Door de zege in De Kuip sluit Oranje de WK-kwalificatiereeks als groepswinnaar af. Nederland won zeven wedstrijden, speelde twee keer gelijk en verloor slechts รฉรฉn keer (met 4-2 van Turkije). Turkije won in de laatste speelronde met 1-2 van Montenegro en gaat als nummer twee de play-offs in.

Nederland zal volgend jaar voor de elfde keer in de historie meedoen aan een WK. Drie jaar geleden liep Oranje het mondiale eindtoernooi in Rusland mis. Bij de laatste deelname – in 2014 – werd het Nederlands elftal onder Van Gaal derde. De tweede plaats in 1974, 1978 en 2010 is tot op heden de beste prestatie van Oranje op een WK.

Eindstand in groep G:

  • 1. Nederland 10-23 (+25)
  • 2. Turkije 10-21 (+11)
  • 3. Noorwegen 10-18 (+7)
  • 4. Montenegro 10-12 (-1)
  • 5. Letland 10-9 (-3)
  • 6. Gibraltar 10-0 (-39)

“Het is verdiend, we hebben bijna niks weggegeven. Voor mijn gevoel eigenlijk helemaal niksโ€, zei een opgeluchte aanvoerder Virgil van Dijk na afloop voor de camera van deย NOS. “We moesten een reactie laten zien na afgelopen zaterdag en dat hebben we gedaan. Natuurlijk kunnen er heel veel dingen beter, maar het resultaat was het belangrijkste. We gaan naar Qatar!โ€

“Ik ben uitermate trots op deze ploeg. Het kan lastig zijn te spelen met het idee dat elke fout fataal kan zijn, maar we hebben het ook omarmd. Ik kan niet voor iedereen praten, maar ik had er heel veel zin in. We hebben echt karakter getoond, het was niet makkelijk om snel te schakelen na de 2-2 in Montenegro, maar we hebben het geflikt.โ€

De aanvoerder, die het afgelopen EK miste door een zware knieblessure, betreurde de afwezigheid van de fans. “Ik vond het heel jammer dat de bondscoach er op afstand was en de fans er helemaal niet waren. We gaan het binnen goed vieren. Ik kan niet wachten op het WK.โ€ Louis van Gaal heeft een breuk in een heup, na met zijn fiets te zijn gevallen, en verplaatst zich in een rolstoel.

error: Kopiรซren mag niet!