Een ezel in Suriname stoot zich wel twee keer aan dezelfde steen…..

Iedereen kent het spreekwoord ‘een ezel stoot zich geen twee keer aan dezelfde steen’. Maar, in Suriname loopt zo’n ezel werkelijk rond. Tot twee keer toe aan dezelfde steen gestoten. Het kan. Het kan binnen de Communicatie Dienst Suriname (CDS), de zogenoemde voorlichtingsdienst van de regering. De CDS is al enige tijd onderhevig aan de nodige kritiek, terecht, want met name de berichtgeving van deze dienst, de persberichten, rammelt aan alle kanten.

Het is ongelooflijk te moeten constateren, dat het bij de medewerk(st)ers van de CDS, zij die persberichten produceren, ontbreekt aan journalistieke, redactionele, vaardigheden. Geen enkel persbericht wordt tekstueel foutloos verzonden en de keren dat de CDS de pers een persbericht heeft gestuurd dat moest worden gecorrigeerd, opgevolgd door een tweede corrigerend persbericht, is haast niet meer te tellen.

Lid RvC SLM, First Lady of directeur Kabinet van de President?

Nog steeds functioneert de CDS niet als een professioneel officieel voorlichtingsorgaan van de president en de regering. Dat werd afgelopen weekend weer eens bevestigd toen de CDS in drie e-mails een de inhoud van een persbericht heeft moeten corrigeren. De Communicatie Dienst Suriname ging goed de mist in door in berichtgeving over de ontmoeting van president Chandrikapersad Santokhi en de leiding van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) foutieve informatie te vermelden over de status van de bij die ontmoeting aanwezige echtgenote van de president.

In het eerste persbericht werd geschreven dat First Lady Mellisa Santokhi-Seenacherry aanwezig was in haar functie als lid van de Raad van Commissarissen, RvC, bij de SLM. Dat was onjuist. Vervolgens ontving de pers een e-mail waarin werd gesteld, dat de First Lady aanwezig was in haar functie als First Lady. Ook dat was onjuist. In een derde e-mail aan de pers schreef de CDS, dat zij aanwezig was in haar functie als directeur van het Kabinet van de President. Eindelijk, driemaal is scheepsrecht.

Schaamrood op de kaken

Het schaamrood moet op de kaken hebben gestaan van de CDS-medewerker die telkens die verontschuldigende e-mails heeft moeten opmaken en versturen naar de pers.

Het is niet de eerste keer dat de CDS met berichtgeving de fout is ingegaan.

Vorige week nog verzond de dienst de integrale tekst naar de pers van de toespraak van president Santokhi tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen in de Assemblee, terwijl op dat moment de president nog lang niet klaar was met zijn toespraak. Er rustte geen embargo op de toegezonden tekst.

Kanaal 7.5?

Tijdens de behandeling van de Algemene Politieke Beschouwingen had het NDP-Assembleelid Melvin Bouva bekendgemaakt, dat de directeur van de CDS, Alven Roosveld, zijn handtekening had gezet onder een contract met Health TV, dat op kanaal 7.5 zou uitzenden, maar de zender is niet eens in de lucht. “Het lijkt wel een luchtkasteel”, sprak Bouva. “Er wordt een contract aangegaan met een niet bestaand bedrijf om geld van de samenleving af te troggelen. Niet ondergeschikten moeten hiervoor verantwoordelijk gesteld worden, terwijl de handtekening van CDS-directeur Alven Roosveld op de contracten staat. Ondergeschikten kunnen niet gaan hangen, terwijl een vies luchtje hangt rond de directeur. Hoe zal de perschef met goed fatsoen in contact staan met de media en de samenleving? Hij zou de eer aan zichzelf moeten houden”, zei Bouva.

Enkele dagen eerder had Roosveld het hoofd en onderhoofd van de afdeling Financiële Zaken bij de CDS per direct ‘met bijzonder verlof’ gestuurd vanwege geconstateerde onregelmatigheden op die afdeling.

Opstappen

Gelet op een reeks blunders bij de CDS zou het inderdaad een goed signaal zijn, dat de heer Roosveld zijn conclusie trekt en zelf opstapt. Hij heeft aangetoond niet de juiste persoon zijn die zou moeten zitten op de stoel van de directeur van de Communicatie Dienst Suriname. Het ontbreekt hem aan enige kennis van zaken inzake hoe leiding te geven aan een professionele voorlichtingsdienst van de president en de regering. Hij was en is verantwoordelijk voor alle berichten en dergelijke die bij de CDS de deur uitgaan.

Gelet op het meest recente geblunder van zijn dienst, had hij meteen – na de derde verzonden e-mail aan de pers inzake de status van de First Lady bij de ontmoeting van de president met de top van de SLM – moeten opstappen. Hij zou zich moeten schamen. Als CDS-directeur ben je feitelijk ook woordvoerder van de president. Het is een kwalijke zaak, dat hij en zijn personeel kennelijk zich niet vooraf hebben laten informeren over de aanwezigheid van de First Lady bij eerder genoemde ontmoeting en in welke hoedanigheid. Juist bij een officiële regerings voorlichtingsdienst is zorgvuldigheid uitermate essentieel in het werk.

En ja, er is een ezel

Maar, aanmodderen lijkt het credo te zijn bij de CDS en de heer Roosveld lijkt blind te zijn voor de vele fouten die onder zijn verantwoordelijk worden gemaakt. En ja, er is in Suriname een ezel die zich wel degelijk twee keer aan dezelfde steen stoot.

Henk J.

error: Kopiëren mag niet!