VS waarschuwt Europa voor mogelijk Russische invasie in Oekraïne


De Verenigde Staten (VS) slaat alarm bij de bondgenoten van de Europese Unie (EU) dat Rusland een mogelijke invasie van Oekraïne overweegt, nu de spanningen tussen Moskou en de EU over migranten en energieleveranties hoog oplopen.

De VS houden de opbouw van Russische troepen in de buurt van de Oekraïense grens nauwlettend in de gaten. Amerikaanse functionarissen hebben hun EU-collega’s ingelicht over hun bezorgdheid over een mogelijke militaire operatie. Dat zeggen meerdere personen die bekend zijn met de zaak tegen Bloomberg. De woordvoerder van het Kremlin, Dmitry Peskov, deed het rapport vrijdag af als “loze en ongefundeerde pogingen om de spanningen op te voeren”.

De beoordelingen zouden gebaseerd zijn op informatie die de VS nog niet heeft gedeeld met de Europese regeringen. Dat zou wel moeten gebeuren voordat er een besluit wordt genomen over een collectieve reactie, zeggen de bronnen. Ze worden gesteund door publiekelijk beschikbaar bewijs.

Een ambtenaar van het Witte Huis zei donderdagavond dat de VS overleg pleegt met bondgenoten over de opbouw. Rusland zegt dat de militaire inzet op zijn grondgebied een binnenlandse aangelegenheid is en ontkent agressieve bedoelingen. Tegelijk beschuldigt Rusland de VS van provocatie door oorlogsschepen in de Zwarte Zee dicht bij zijn grondgebied te laten varen.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: