Vaccinkoelkasten met zonnepanelen voor Brokopondo en Oost-Suriname

De officiële overhandiging van vaccinkoelkasten voor de bestrijding van Covid-19 in Brokopondo en Oost-Suriname vond dinsdag plaats. De directeur en de Regio Coördinator van Brokopondo namen de goederen in ontvangst in het Coördinatie Centrum Medische Zending in Paramaribo. 

Het project ‘Covid-19 support for vaccination demand creation, risk communication in Brokopondo and East Suriname and strengthening cold chain’ betreft vaccinkoelkasten met zonnepanelen en zuurstof concentrators. Het project is uitgevoerd door de Medische Zending Primary Health Care Suriname en is gefinancierd door UNICEF. De Medische Zending heeft ook als doel om de vaccinatie continuïteit onder jonge kinderen te verzekeren en de maximale dekking te waarborgen.

Door de logistieke omstandigheden en het gebrek aan vaccin koelkasten in bepaalde gebieden is het bereiken van dit doel moeilijk. Met de schenking van UNICEF hoopt de Medische Zending haar doel zo spoedig mogelijk te realiseren.

De concentrators worden gebruikt om de mensen van zuurstof te voorzien. De zonnepanelen zorgen voor de energietoevoer naar de vaccin koelkasten. In het binnenland is niet overal energie beschikbaar en eventueel aanwezige generatoren draaien niet optimaal. De zonnepanelen daarentegen zullen aangesloten worden op de poliklinieken om de stroomtoevoer naar de vaccin koelkasten te garanderen.

In totaal gaat het om 52 concentrators waarvoor nog naar oplossingen wordt gezocht om allemaal op locatie te krijgen en aan te kunnen sluiten. Gedacht wordt aan stroom dan wel zonnepanelen. “Daar gaan we nog met UNICEF verder over praten om te kijken hoe zij ons verder kunnen ondersteunen”, zei een vertegenwoordiger tijdens de overhandiging.

RB  

error: Kopiëren mag niet!