Suriname kan half miljoen barrels per dag leveren met huidige vondsten

Suriname zal naar verwachting Guyana volgen met de snelle ontwikkeling van zijn offshore olievelden. Het Noorse onafhankelijke energie onderzoeks- en business intelligence-bedrijf Rystad Energy ziet de output van ons land de komende jaren het hoogtepunt van een half miljoen vaten per dag bereiken, op basis van de ontdekkingen die tot nu toe zijn gedaan.

Snel ontwikkelen

ExxonMobil was er snel bij om ontdekte vaten om te zetten in gesanctioneerde vaten met de Liza-ontwikkeling in het Stabroek-blok in Guyana.

“In de afgelopen drie jaar heeft de exploitant de Liza 2- en Payara-projecten verder gesanctioneerd. Deze investeringen zullen naar verwachting alleen maar groeien. Guyana zal het grootste deel van dit decennium domineren, terwijl Surinaamse vondsten de komende drie tot vier jaar groen licht zullen krijgen”, zei Rystad Energy. ExxonMobil heeft tot dusver de ontwikkeling van ongeveer 560.000 bpd (barrels per dag) aan olie productiecapaciteit in Guyana gesanctioneerd en de in gebruik genomen capaciteit zal naar verwachting groeien tot meer dan 900.000 bpd in de komende vijf jaar. “Op middellange termijn zullen de Guyanese olievelden naar verwachting ongeveer 1,4 miljoen vaten per dag produceren. Van Suriname wordt verwacht dat het dit voorbeeld zal volgen, aangezien de operators TotalEnergies en Petronas hun respectievelijke ontdekkingen bekrachtigen.”

Grote deals 

Zes van de top tien deals van de regio met diep water blokken, hebben plaatsgevonden in Guyana en Suriname. De grootste deal in waarde was echter in Trinidad en Tobago, met de overname van PetroTrin’s portefeuille door Heritage Petroleum in 2018 voor $ 1,06 miljard. Daarnaast verwierf Shell in 2017 belangen in vier offshore-blokken in Trinidad en Tobago voor $ 250 miljoen.

“Van de mogelijke deals verwachten we een verkoop van een portefeuille ter waarde van ongeveer $ 1,2 miljard op Block 58 in Suriname,” verklaarde Rystad Energy.

Energie gebaseerd op koolwaterstoffen blijven belangrijk in de komende 30-40 jaar

Eddie Jharap, de eerste directeur van Staatsolie, is ervan overtuigd dat energie gebaseerd op koolwaterstoffen, onder andere olie en gas, belangrijke energiebronnen blijven in de komende 30 tot 40 jaar. Dit geeft de voormalige directeur van Staatsolie te kennen in gesprek met Dagblad Suriname. Jharap is 35 jaar actief geweest in de Surinaamse mijnbouw en was 25 jaar lang directeur van Staatsolie. Jharap stelde eerder tegenover Dagblad Suriname, dat Staatsolie goed is voorbereid op de grote voorraden aan olie en gas. “De visie dat er genoeg kader en kennis in eigen huis is gerealiseerd. Als volk moeten wij voldoende mogelijkheden hebben. De contracten zijn goed. Wij zullen enorm veel geld binnenkrijgen in de komende jaren.”

SAM 

error: Kopiëren mag niet!