Geregistreerden komen in aanmerking voor Babyvoeding

Het ministerie van Volksgezondheid liet middels een bekendmaking weten, dat moeders hun babyvoeding vanaf donderdag 11 november op de aangegeven RGD-poliklinieken mogen ophalen en wel uiterlijk voor 30 november. De ID-nummers van de moeders zijn in onderstaand persbericht aangegeven. 

De prijs per blik is SRD 40, (8 blikken per kind). Het ministerie doet een verzoek om alle 8 blikken direct aanschaffen, zodat de administratie direct verwerkt kan worden voor de maand november. Voorlopig zijn alleen Nutrilon en Soya verkrijgbaar.

Heel wat moeders geven te kennen, dat zij geregistreerd hebben voor babyvoeding, maar niet in aanmerking zijn gekomen hiervoor. Suze Holband, verpleegkundig directeur ‘s Lands Hospitaal en voorzitter Commissie Babyvoeding, zegt in gesprek met Dagblad Suriname dat de mensen die nu in aanmerking zijn gekomen, de eerste groep is die zich in september heeft geregistreerd. “Iedereen is in aanmerking gekomen wiens baby geboren is vanaf 1 mei 2021. Ook de kinderen die lactogen gebruiken zijn in aanmerking gekomen voor babyvoeding. Maar we zijn nog niet zover met de distributeur/importeur van Lactogen, omdat die aangeeft dat we contant moeten betalen om de blikken babyvoeding te kunnen krijgen. Bij Nutrisur mogen we achteraf betalen. De kinderen die Lactogen gebruiken, zullen hun babyvoeding ontvangen wanneer het financieel plaatje al in orde is.”

“Iedereen die na september heeft geregistreerd, die hebben we ook al geselecteerd, als het kinderen zijn die vanaf 1 mei zijn geboren.” Ieder kind krijgt 8 blikken babyvoeding van 400 gram. Holband geeft aan, dat dit de behoefte per kind is. Op de vraag of ouders geholpen worden indien ze niet in staat zijn om alle 8 blikken babyvoeding te bekostigen (ouders die minder dan 8 blikken willen kopen) zegt Holband: “Ze moeten de 8 blikken kopen, omdat wij anders administratief in problemen zullen komen.” 1 blik kopen gaat dus volgens haar niet werken. “Met deze groep stoppen we op 30 november. Het is een ondersteuning naar de ouders toe, dat moeten de mensen ook duidelijk begrijpen.”

Een van de veel gestelde vragen is waarom de babyvoeding bij de RGD opgehaald moet worden. Holband zegt hierop: “Het wordt verkocht tegen een gereduceerde prijs en we gebruiken de locaties van de RGD om ons te helpen. Anders zouden we mensen van heinde en verre naar één locatie moeten sturen en dat willen we niet. We proberen het zo dicht mogelijk bij de mensen te brengen. We clusteren het. Zo gauw de regering toestemming geeft voor de tweede groep van oktober komen die ook aan de beurt. Als we een oplossing vinden voor het probleem van Lactogen, komen de kinderen waarvan de ouders hebben aangegeven dat ze Lactogen gebruiken ook in aanmerking. Als de ouder zegt ‘me kind hoeft geen Lactogen meer, maar ik wil wel nutrilon’, dan gaan ze opnieuw moeten registreren.”

Veel moeders vragen zich af of zij zich nog kunnen registreren om in aanmerking te komen voor babyvoeding. Holband laat weten, dat de registratie op dit moment nog open is. Hierbij geldt nog steeds dat de kinderen die vanaf 1 mei 2021 zijn geboren in aanmerking komen hiervoor. 

SK

error: Kopiëren mag niet!