Parmessar (NDP): “President, wat heeft u meer beloofd aan Guyana?”

“President, wat heeft u meer beloofd aan Guyana?”, was de vraag van NDP-fractieleider Rabin Parmessar maandag in de Nationale Assemblee tijdens de Algemene Politieke beschouwingen. Het Assembleelid zei, dat met het oog op de olie- en gasindustrie de president van buurland Guyana internationaal zwaar aan het lobbyen is voor een diepzeehaven. Daarbij zou de Guyanese president gezegd hebben dat het alle ondersteuning heeft van Suriname. “Klopt dit president en wat hebt u nog meer beloofd aan de Guyanezen, want tot nu toe hebben wij geen schriftelijke verslagen van uw ontmoetingen ontvangen”, aldus Parmessar.

Hij vraagt van de regering een presentatie van de investeringen in de fysieke infrastructuur om het maximale uit de olie- en gaswinning te halen. Over pakweg drie jaar zal er olie en gas uit de bodem gepompt worden en volgens hem is Suriname eigenlijk al laat om de vele investeringen te plegen. Guyana is op dit vlak agressief bezig en er moet voor worden opgepast, dat de vele mogelijkheden voor onze neuzen worden weggekaapt.

Welke afspraken

Parmessar wilde weten wat de president tijdens zijn besprekingen met zijn Guyanese ambtgenoot heeft afgesproken en wat er allemaal is beloofd. Informatie over gemaakte afspraken wordt via de Guyanese media vernomen, zo ook in de kwestie van de bouw van de brug over de Corantijn en de kwestie visvergunningen.

“President wat hebt u precies beloofd  over de visvergunningen? We willen in alle duidelijkheid en in klare taal van u weten of u de Guyanezen visvergunningen hebt beloofd”, sprak de NDP-fractieleider.

Na zijn meest recente bezoek aan Suriname is de Guyanese vicepresident Bharrat Jagdeo druk doende voorbereidingen te treffen om 150 visvergunningen in te vullen voor Surinaamse wateren. Deze informatie werd van Guyanese media vernomen, en Parmessar vroeg zich af waarom de minister van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking de Guyanese ambassadeur niet heeft ontboden voor opheldering en waarom er geen protest is aangetekend per diplomatieke nota.

Ook over de bouw van de brug over de Corantijn wordt door de regering geen openheid van zaken gegeven. Ondertussen wordt in de Guyanese media er melding van gemaakt van inspanningen van de Guyanese regering voor aanbestedingen. De Corantijnrivier is geheel Surinaams territoir en het Assembleelid wil ook weten welke afspraken met de Guyanezen zijn gemaakt, en onder welke condities.

SS         

error: Kopiëren mag niet!