PAHO: Investeringen in eerstelijns gezondheidszorg dringend nodig

Nu landen in de Pan-Amerikaanse regio melding maken van ernstige verstoringen van essentiële diensten voor eerstelijns gezondheidszorg, zijn dringende investeringen van cruciaal belang voor de verbetering van gezondheidszorgstelsels die voortdurend verzwakt zijn door de pandemie, aldus Carissa F. Etienne, directrice van de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (PAHO).

“Chronische onderinvestering heeft de Pan-Amerikaanse regio kwetsbaar gemaakt voor Covid-19,” zei Dr. Etienne woensdag 10 november in een persbriefing over Covid-19. Nu het aantal gevallen in sommige delen van de regio na een daling van twee maanden weer toeneemt, is het van groot belang dat landen waakzaam blijven en prioriteit geven aan overheidsuitgaven in de gezondheidszorg, zodat niemand achterblijft.

“Weinig landen investeren voldoende in hun gezondheidszorg, waardoor ze vatbaar zijn voor tekorten aan gezondheidspersoneel en essentiële voorraden. Nu de pandemie financiële en personele middelen heeft weggesnoept, hebben veel landen meldingen gedaan over onderbrekingen op vitale gebieden, zoals routine immunisatieprogramma’s, steun voor chronische aandoeningen en mentale en reproductieve gezondheidsdiensten.”

Ondanks deze verstoringen zijn de overheidsinvesteringen in de gezondheidszorg in veel landen gestegen om de IC-capaciteit te vergroten, de ziekenhuisdiensten uit te breiden en Covud-19-vaccins in te zetten. Maar, deze stijgingen mogen geen korte termijn trend zijn, aldus de directrice.

Alle landen moeten de overheidsuitgaven voor hun gezondheidszorg verhogen tot de aanbevolen 6% van het nationale BBP of meer en moeten ervoor zorgen dat 30% van deze financiering naar eerstelijnszorg gaat.

“De eerstelijnszorg is, zoals u ons steeds weer hebt horen zeggen, de ruggengraat van onze gezondheidsstelsels,” zei Dr. Etienne, en belangrijker dan ooit. “Het is op het niveau van de eerstelijnsgezondheidszorg dat Covid-tests, het opsporen en traceren van contacten en vaccinaties plaatsvinden.”

Aangezien de economieën onder druk blijven staan, staan de landen voor moeilijke keuzes over hoe de beperkte middelen te besteden. “We mogen niet vergeten dat gezondheid een investering is, geen uitgave”, aldus de directeur. “Zoals we met Covid-19 hebben geleerd, is gezondheid de kern van een levendige samenleving. Het houdt mensen aan het werk, kinderen op school, bedrijven productief en economieën groeiend.”

“En nu financiële instellingen leningen beschikbaar stellen en donoren steun toezeggen, is er nog nooit een beter moment geweest voor landen om te profiteren van deze middelen om de overheidsinvesteringen in gezondheid te maximaliseren”, aldus Dr. Etienne.

Wat de Covid-19-situatie in de regio betreft, zei Dr. Etienne dat in de afgelopen week landen 700.000 nieuwe COVID-besmettingen en 13.000 sterfgevallen hebben gemeld.

Verscheidene landen, waaronder delen van Colombia en Bolivia en de landen van de Zuid-Amerikaanse hoorn, zien een opwaartse trend na versoepeling van de volksgezondheidsmaatregelen.

In het Caribisch gebied hebben Cuba, Jamaica en Puerto Rico een daling van het aantal nieuwe infecties gemeld, terwijl het aantal gevallen toeneemt in de Dominicaanse Republiek, Trinidad & Tobago en Barbados. Ook op de Caymaneilanden en Dominica worden grote aantallen gevallen gemeld.

De vaccinatiegraad blijft echter toenemen en bereikt een totale dekkingsgraad van 48% in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied. 

error: Kopiëren mag niet!