Nieuwe ambassadeur Dominicaanse Republiek op bezoek bij JusPol-minister Amoksi

De minister van Justitie en Politie (JusPol), Kenneth Amoksi, en de nieuwe Dominicaanse ambassadeur Wellington Bencosme Castaño hebben dinsdag, nadat de ambassadeur zijn geloofsbrieven had overhandigd aan president Chandrikapersad Santokhi, tijdens een kennismakingsbezoek van gedachten gewisseld over de samenwerking op het gebied van veiligheid, zo bericht JusPol woensdagmiddag.

Dit bezoek was op het kabinet van de minister en had als doel het bespreken van de samenwerking tussen Suriname en de Dominicaanse Republiek in het bijzonder op het gebied van veiligheid. De ambassadeur was vergezeld van  de Counsellor, Edmundo Gil-Tavarez.                                                                                                           

Er is tijdens deze ontmoeting gesproken over een potentiële samenwerking met het ministerie van Justitie, Immigratie en Nationale Veiligheid in de Dominicaanse Republiek. Aan de orde is gekomen het delen van kennis over de aanpak van cybercrime en drugshandel.

De Dominicaanse ambassadeur gaf aan dat de Dominicaanse Republiek veel expertise in huis heeft inzake de bestrijding van digitale criminaliteit.Het lans is sterk afhankelijk van de toerismesector en toeristen zijn veellal slachtoffers van cybercrime.                                                                                                                                        

Voor wat betreft drugshandel haalde hij aan, dat zijn land, net als Suriname wordt gebruikt als doorvoerhaven naar andere delen van de wereld. Hij was geïnteresseerd in wat de aanpak van Suriname is omtrent dit issue. Verder was hij ook geïnteresseerd in de manier hoe Suriname haar grenzen bewaakt. Minister Amoksi deelde hem mee dat dat er hieromtrent een goede samenwerking bestaat met de buurlanden. Justitieminister Amoksi zal in de toekomst ook nagaan het model van grensbewaking te delen met zijn Dominicaanse collega.

Ambassadeur Bencosme Castaño vulde aan dat Dominica al jaren een probleem met Haïti. Vele Haïtianen komen illegaal de Dominicaanse Republiek binnen.                                          

De niet-residerende ambassadeur ziet graag geinformeerd te worden over de situatie van het aantal Dominicanen in Suriname. Verder ook hoeveel van zijn landgenoten in de Surinaamse strafinrichtingen vast zitten. 

Amoksi zal met de ambassadeur kijken naar mogelijkheden voor uitwisselingsprogramma’s tussen de beide landen. De ambassadeur en de minister hebben beide tot slot de hoop uitgesproken uit te kijken naar een goede samenwerking tussen Suriname en de Dominicaanse Republiek De samenwerkingspunten zullen in een Memorandum of Understanding (MoU) worden opgenomen.

error: Kopiëren mag niet!