Fruitproject NKC Instituut: “Fruit is gezond”

Het fruitproject ‘Power Hour’ is bedacht door Stephanie Alberg, onderdirectrice van het NKC Instituut, in samenspraak met de directrice, Nancy Nathoenie. Alberg is al 2 jaren verbonden aan het NKC. Werken bij het NKC ervaart ze als zeer prettig.

In gesprek met Dagblad Suriname gaat Alberg in op het fruitproject. “De meeste mensen zijn opgevoed met de woorden ‘fruit is gezond, fruit is goed, fruit maakt je sterk’. Dat is de meeste mensen bijgebleven.” Alberg stelt, dat er gezinnen zijn die hun kinderen anders belonen als die niets moeten hebben van fruit, met een chocolade, snoep of chips bijvoorbeeld. “Maar, we moeten de kinderen nog steeds bewust ervan maken dat fruit gezond is. Het is niets nieuws dat fruit gezond is, we gebruiken dat binnen de school zodat de kinderen dat al vanaf kleins af leren.”

Wat houdt het project in?

Het fruitproject houdt in, dat de kinderen per klas de beurt krijgen om fruit mee te nemen naar school. De kinderen krijgen een fruitmuts of een fruitmobiel. Door middel van zo’n fruitmuts, worden ouders eraan herinnert dat het kind de volgende dag ‘power hour’ heeft. “Als het een grote groep is brengen twee ouders fruit mee voor de klas. Is het een kleine groep dan krijgt een leerling de beurt krijgt om fruit mee te nemen voor de kinderen van de klas.” De kinderen maken verschillende dingen, zoals fruitdecor en smoothies. “Het is de bedoeling dat ze leren dat je fruit op allerlei manieren goed en nuttig kan gebruiken.” Aan de hand van het soort fruit dat de kinderen naar school meenemen wordt verteld hoe het eruit ziet, de kinderen mogen zelf vertellen hoe het smaakt, of het zoet of zuur is, daarnaast mogen ze ook zeggen welke vorm het heeft en welke kleur het heeft. 

Het doel van dit project

Het doel van dit project is om de kinderen bewust te maken, dat fruit nog steeds gezond is en dat moet ook zo blijven, stelt Alberg. “Ik zal zeggen, dat we het eigenlijk willen brengen tot een level waar de kinderen niet neerkijken op fruit, maar dat ze bewust ervoor kiezen. Dat ze bewust worden dat fruit gezond is, fruit hun sterk en fit zal maken, dat het vol vitamines zit. Alberg stelt dat wanneer je een kind zou vragen om tussen fruit en een pakje chips te kiezen, dan kiest het kind eerder voor een pakje chips, omdat het kind het nut ervan nog niet zo goed begrijpt. Vanaf de schoolbanken willen we de kinderen leren dat fruit nog steeds boven alles staat en dat het gezond is, dat het je helpt groeien en dat het je weerstand op gang houdt.”

“Het wordt als zeer prettig ervaren”

Alberg geeft aan dat de kinderen dit project als prettig ervaren, omdat het met liefde wordt gedaan. “Het is prettig om te weten dat ouders het ook als prettig ervaren, we hebben geen klachten gehad over ‘Power Hour’. De ouders werken ook mee. Bepaalde ouders brengen fruitbakjes voor de kinderen van de klas. Iedereen doet spontaan mee en daar ben ik trots op. De samenwerking en de communicatie met de ouders is goed. Het wordt als zeer prettig ervaren.”

SK

error: Kopiëren mag niet!