Ambassadeurs van Oostenrijk, Angola, Vietnam en Servië bieden geloofsbrieven aan

De zogenoemde niet-residerende ambassadeurs van Oostenrijk, Vietnam, Angola en Servië hebben dinsdag hun geloofsbrieven overhandigd aan president Chandrikapersad Santokhi in het presidentieel paleis.

Bij deze gelegenheid uitten de ambassadeurs hun dank aan de president voor het accepteren van hun geloofsbrieven. De afgezant van Oostenrijk, Stefan Scholz, zei dat zijn land studiebeurzen aan Surinaamse studenten zal aanbieden en zowel multidimensionaal als multisectoraal partnerschap zal ontwikkelen. Daarentegen verwacht ambassadeur Marko Djuriç van Servië, dat het komend jaar de groei van studenten op universiteiten in het land zal toenemen. 

Voor ambassadeur Floréncio Mariano Da Conceição e Almeida van Angola is het een eer om in Suriname zijn missie voort te zetten. Hij is Angola’s eerste vertegenwoordiger in Suriname. De diplomaat gaf aan zich sterk te maken voor het verbeteren van de betrekkingen tussen de twee landen. In dit kader gaat hij alvast voor toenadering tussen de twee ministeries van Buitenlandse Zaken. Er zal een protocol van samenwerking ondertekend worden voor een algemene politieke samenwerking tussen de twee naties.

Ambassadeur Pham Thi Kim Hoa van Vietnam acht de coöperatie tussen zijn land en Suriname belangrijk. Zij kijkt dan ook vooruit naar het versterken van de bilaterale betrekkingen tussen Vietnam en Suriname. 

Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking laat optekenen dat landen uitsluitend een ambassadeur accrediteren wanneer ze ervan overtuigd zijn dat dit beide landen ten goede komt. Hij noemt het een investering van het land dat zijn vertegenwoordiger uitstuurt.

Minister Ramdin benadrukt dat de aanwezigheid van Suriname op internationale fora duidelijker wordt, gezien het aantal landen dat besluit een vertegenwoordiger te vestigen. “Met sommige landen hebben we al een hele intensieve samenwerking, voor anderen is het beginnend,” geeft de bewindsman aan. Wanneer ambassadeurs hun geloofsbrieven aanbieden aan het staatshoofd bevestigen zij daarmee officieel de relatie tussen de landen. 

Alle vier diplomaten zijn niet-residerend. Oostenrijk, Vietnam, Angola en Servië hebben voor het eerst een ambassadeur voor Suriname. Hoewel de relatie met Servië al langer bestaat en er al projecten uit zijn voortgevloeid, stelt dit land voor het eerst een ambassadeur aan in Suriname.  

error: Kopiëren mag niet!