Ontbossing in Suriname gestegen met 12% gestegen

Volgens publicatie van  “Global Forest Watch and World Esources nstitute in 2018 is  de ontbossing in Suriname met 12% gestegen in 2018 in vergelijking met 2017. Suriname staat op de 5e plaats op de lijst van 10 landen waar ontbossing procentueel is gestegen. Naar hectare staat Brazilië op de 1e plaats met 1347.132 ha. Ghana staat procentueel op de 1e plaats met 60%, gevolgd door Papoea-Nieuw-Guinea met 22% en Angola met 21% 

In 2018 verloren de tropen 12 miljoen hectare tropisch regenbos.

Honderden landen en bedrijven hebben zich eraan gecommitteerd de ontbossing  te verminderen of te elimineren. Sommige landen maken goede vorderingen bij het terugdringen van het verlies van oerbossen, maar veel andere landen zijn in de verkeerde richting gegaan. Vroege rapporten en het hoge percentage primair bosverlies in 2018 duiden erop dat landen niet op schema liggen om deze doelen te bereiken.

Gezien de urgentie om een op hol geslagen klimaatverandering en onomkeerbaar biodiversiteitsverlies te voorkomen, moeten landen ontbossing tegengaan. Goudmijnbouw blijkt nog altijd de grootste oorzaak te zijn van ontbossing in Suriname. In de periode 2000-2017 draagt 69 procent van de totale ontbossing bij aan de mijnbouw.  De onderschepping van 100 containers  illegaal rondhout  in 2021 houdt in als deze trend  wordt voortgezet  dit   de grootste bedreiging vormt voor het  bestaan van het  tropisch regenbos van Suriname.  

Meerwaarde  van het tropisch regenbos is de reductie van CO2 emissie door het fotosynthese  proces   en  productie van  zuurstof .  Regulatie van CO2 door het tropisch regenbos voorkomt  klimaatverandering  en  gerelateerde  natuurrampen  op aarde   Tropische bossen produceren dagelijks  27%  van de zuurstof voor de instandhouding van  de biodiversiteit en het leven van de mens.  Tropische bossen hebben ethische- ,  esthetische- , educatieve-  en wetenschappelijke  waarde voor  duurzame ecotoerisme.  

Geografen  Vereniging Suriname

error: Kopiëren mag niet!