Rusland (NPS) vraagt regering HPSG contract nader te bekijken

Gregory Rusland, fractieleider van de NPS in de Nationale Assemblee, vraagt de regering om de overeenkomst aangegaan met het Deens bedrijf HPSG nader te bekijken, omdat het volgens hem nadelig uitvalt voor Suriname. De Danish Hybrid Power System Group (HPSG) is voor 25 jaar een overeenkomst aangegaan met de staat Suriname voor de levering van energie tegen een prijs van US$ 0,11 per KwH.

Volgens Rusland impliceert deze prijs dat andere toekomstige investeringen in nieuwe energievormen zoals gas en hernieuwbare energie geen levensvatbaarheid hebben. Met de overeengekomen prijs van US$ 0,11 cent voor 25 jaar is feitelijk de “base price” van energie voor Suriname vastgestelde. Dit terwijl Guyana thans met plannen bezig is om uit gas energie op te wekken tegen een prijs van US$ 0,06. Deze prijs kan zelfs nog verder naar US$ 0,03 . Rusland geeft aan, dat de “base price” voor energie bepalend zal zijn voor investeerders. De prijs van energie dient daarom te kunnen concurreren met die van Guyana. Suriname kan zich niet permitteren dat haar investeringsvoorwaarden zodanig is dat investeerders Guyana zullen verkiezen boven Suriname,

Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen in het parlement, waar maandagmiddag een aanvang mee is gemaakt, zei de NPS-fractieleider ook dat mondiaal de trend is, dat de wereldvraag naar olie in 2025 tot rond 2035 zal stijgen, en daarna tot het jaar 2050 zal afnemen en plaats zal maken voor hernieuwbare energievormen.

Hij vindt daarom dat Suriname de olie sector versneld moet ontwikkelen. De inkomsten uit de oliesector moeten de totale natie ten goede komen. Hij stelde voor een deel van de olie-inkomsten te stoppen in het Spaar- en Stabiliteitsfonds. Dit fonds moet door de beste bestuurders worden geleid. Er zal geïnvesteerd moeten worden in hernieuwbare energievormen. Dat zal de trend zijn in de wereld, aldus Rusland.  

SS

error: Kopiëren mag niet!