Exxon stuit op derde droge bron in Canje-blok Guyana

In Guyana is ExxonMobil gestuit op een dry well. Ook in Suriname was eerder sprake van niet commercieel winbare olie. De topman bij Staatsolie, Anand Jagessar, gaf destijds aan, dat er geen commercieel winbare olie is aangetroffen in de KesKesi-bron voor de Surinaamse kust. De oliebronnen worden geanalyseerd op de inhoud, zodat duidelijk wordt of er potentie is voor commerciële exploitatie. De Staatsolie-directeur stelde, dat alhoewel dit een domper is, er nog veel mogelijkheden zijn. De boor-boot vertrekt vanuit KesKesi terug naar Sapakara voor onderzoek. Het streven om in 2025 olie te produceren, blijft recht overeind, zei Jagesar eerder.

Dry well 

Sapote-1, de derde bron van ExxonMobil in het Canje-blok voor de kust van Guyana, heeft geen commerciële koolwaterstof volumes, volgens Westmount Energy. De put, die in augustus werd ‘gespud’, ligt zo’n 225 kilometer ten noordoosten van Georgetown, de hoofdstad van buurland Guyana. “De boringen bij de put hebben niet-commerciële koolwaterstoffen aangetroffen in een van de diepere exploratie doelen”, zei Westmount Energy. Het exploratieprogramma voor 2021 op het Canje-blok was bedoeld om de uitbreiding van het enorme koolwaterstofsysteem te testen, wat heeft geleid tot 10 miljard vaten olie-equivalent van winbare hulpbronnen die tot nu toe zijn ontdekt door ExxonMobil en zijn partner Hess in het aangrenzende Stabroek-blok sinds 2015. 

Nieuwe FPSO

Het Liza Unity FPSO ‘floating production, storage and offloading’ schip ofwel drijvend, productie, opslag en lossen (FPSO) vaartuig is onlangs gearriveerd in het Stabroek-blok voor de kust van Guyana. Het Guyanese ministerie zei dat het schip in de Guyanese wateren is aangekomen na een reis van ongeveer 53 dagen en meer dan 11.000 zeemijlen vanuit Singapore. Met de komst van de drijvende, productie-, opslag (FPSO) Liza Unity, zal de olieproductie van Guyana tegen 2022 naar verwachting verdrievoudigen, aangezien het schip ongeveer 600 miljoen vaten olie zal ontwikkelen.

De Liza Phase 2-ontwikkeling zal tot 220.000 vaten olie per dag produceren. Het omvat 15 productieputten, negen water injectieputten en zes gas injectieputten. Ondertussen zal de Liza Phase 2 naar verwachting $ 6 miljard kosten, inclusief een lease kapitalisatie van ongeveer $ 1,6 miljard, voor het Liza Unity-schip.

error: Kopiëren mag niet!