China Railway Group gaat groot waterkrachtproject bouwen in Guyana

China Railway Group Limited gaat het Amaila Falls Hydropower Project (AFHP) in Guyana bouwen nadat er “geen bezwaar” was afgegeven door het Guyanese kabinet. Dat heeft het Guyanese ministerie van Financiën bekendgemaakt. Het ministerie merkt op, dat China Railway de AFHP zal bouwen op basis van een Build-Own-Operate-Transfer (BOOT)-model waarbij het bedrijf elektriciteit zal leveren aan Guyana Power and Light (GPL) tegen een kostprijs van niet meer dan US$ 0,07737 per KWH.

Geen bezwaar 

Het Chinese bedrijf is ook van plan om “het volledige eigen vermogen te verstrekken dat nodig is voor het project en alle risico’s te nemen die aan het project zijn verbonden”, aldus het Guyanese ministerie van Financiën. Het besluit van het Guyanese kabinet volgt op het verzoek om voorstellen van de regering in juli. Ongeveer vier bedrijven dienden voorstellen in en volgens het ministerie werd China Railway Group Limited door de evaluatiecommissie aangewezen als de meest ‘capabele partner’. Dit was na een rigoureus evaluatieproces, waarna de National Procurement and Tender Administration Board (NPTAB) het desbetreffende advies ‘geen bezwaar’ aan het kabinet heeft voorgelegd.

Lagere kosten 

Het Amaila Falls-project zit al jaren in de pijplijn en zal naar verwachting helpen de elektriciteitskosten te verlagen die nodig zijn om Guyana’s economische diversificatie en transformatie naar een koolstofarme economie aan te drijven, evenals de elektriciteitskosten voor bedrijven en huishoudens te verlagen. Het persbericht vermeldde ook, dat het waterkrachtproject initiatieven zoals de elektrificatie van transport en e-mobiliteit zal ondersteunen en de ontwikkeling van een robuuste ICT-sector zal versnellen die nodig is voor een onderling verbonden wereld. Het is ook klaar om de productiesector concurrerender te maken.

Eigen vermogen 

Het ministerie zei in zijn huidige formulering, dat verwacht wordt dat het project geen eigen bijdrage van de overheid vereist, in vergelijking met de vorige projectstructuur die was gebaseerd op een overheidsbijdrage van US$ 100 miljoen. Bovendien verwacht de huidige structuur stroomkosten die lager zullen zijn dan de initiële kosten van 11 cent per KWH die in de vorige projectstructuur werden overwogen.

De AFHP werd voor het eerst geïdentificeerd in 1976 door het Canadese bedrijf ‘Monenco’ tijdens een uitgebreid onderzoek naar het potentieel van hydro-elektrische energie in Guyana, waarbij verschillende studies het ondersteunden. De Guyanese autoriteiten hadden in 2013, 80 miljoen dollar gereserveerd die het land verdiende in het kader van het partnerschap tussen Guyana en Noorwegen in het kader van de Low Carbon Development Strategy (LCDS) om het eigen vermogen in het project te helpen financieren, aldus Guyanese media.

Ter extra informatie:

error: Kopiëren mag niet!