Vernieuwing coronamaatregelen overwegen

In Suriname heeft de horecasecror enige dagen geleden geprotesteerd tegen de lockdown (avondklok) die in Suriname wordt doorgevoerd, al maanden. De sector heeft moeite om te overleven, zaken dreigen voorgoed te sluiten. In Nederland had de regering enkele weken terug meer vrijheid gegund aan de samenleving. Het werd voor Surinamers ook mogelijk om naar Nederland te reizen indien men gevaccineerd was. De quarantainemaatregel werd ook in de ban gedaan.

Er heeft zich in de tussentijd een stijging voorgedaan van de besmettingen in het Europese land. Er is enkele dagen terug in de Tweede Kamer een lang debat gehouden over de coronasituatie in het land. Er was veel kritiek op de regering. Enkele punten waren wel zeer opvallend. Zo werd medegedeeld dat ongeveer de helft van de mensen die in de ziekenhuizen belanden, niet gevaccineerde mensen met een kleur zijn. Dat zijn dus de allochtonen. Het was al eerder bekend dat bepaalde grote groepen allochtonen in het land zouden weigeren om zich te vaccineren. Dat is een punt dat door Geert Wilders van de PVV werd benadrukt. Ook werd tijdens de debatten aangegeven dat er ruimte was in de ziekenhuizen in Duitsland om zieke patiënten over te nemen. Dit punt hebben we ook vaan benadrukt, voor de mensen die de vrijheid in gelijke mate in Suriname willen ervaren als in Nederland. Dat is niet realistisch, omdat de mogelijkheden die Nederland heeft met ziekenhuizen en zorg, Suriname niet heeft.

De kansen en risico’s die Nederland neemt, kan Suriname niet nemen. Gebeurt dat wel, dan zullen we gevallen krijgen als van een getuigenis van een nabestaande in de krant enkele dagen terug. Hij gaf aan dat niet de corona mensen doodt, maar de slechte zorg. Deze nabestaande gaf aan hoe het personeel niet in staat en/of bereid was om goed voor zijn vader te zorgen. Zo zijn bijvoorbeeld de zuurstofbom zijn leeggelopen zonder dat iemand het tijdig kon verwisselen. Ook zou er niet veel zorg beschikbaar zijn.

De artsen en de VMS die houden hun mond en zeggen niks, maar het lijkt erop dat de mensen in de zorg en de medici al uitgeput zijn en de druk niet kunnen. Het ging nu misschien toevallig om een meneer die minimaal 70 was en nog niet was gevaccineerd. Intussen heeft hij het leven gelaten. Op dit soort taferelen hebben we keer op keer gewezen. Als het te druk wordt in de ziekenhuizen, zullen mensen sterven. Onze ziekenhuizen, onze medici en onze verplegenden zullen het niet aankunnen. We zullen niet kunnen uitwijken naar Guyana, Frans-Guyana of Brazilië. Recent is ook een jurist overleden die lichtelijk kritiek had op de maatregelen van de regering en de vaccinatieplicht die de regering wenst in te voeren ‘als het zo doorgaat’. In elk geval heeft 1 nabestaande zijn mond opengemaakt en de situatie met iedereen gedeeld. Net als de VMS houden ook de nabestaanden de rust, waarschijnlijk is men te druk met het begraven van de doden en het verwerken van het verlies. Maar, indien het zo is dat de medici en verplegenden het niet meer aankunnen en mensen overlijden door de slechte zorg, waarom zegt de voorzitter van de nationale Covid-19 coördinatiecommissie dat het niet nodig is om scherpere regels met betrekking tot de vaccinatie in te voeren? We zien dat bepaalde ministeries stap voor stap de regels met betrekking tot Covid-19 aan het verscherpen zijn met scherpe vaccinatieregels. Het is wel nog onduidelijk wat met de ambtenaren zal gebeuren die niet aan het werk kunnen verschijnen omdat ze niet gevaccineerd zijn en weigeren om het prikje te nemen.

Intussen zien we dat de Nederlandse regering nieuwe beperkende maatregelen heeft aangekondigd om de coronapandemie in te dammen. De anderhalve meter afstand was verlaten, maar wordt weer de basisregel. Dit advies heeft de Surinaamse regering steeds gehandhaafd. Het advies om van huis uit te werken wordt in Nederland aangescherpt.  In Suriname is deze regel verlaten en zijn de werkplaatsen min of meer vol. Het devies wordt nu in Nederland: werk minimaal de helft van de tijd thuis. Opmerkelijk is dat de Nederlandse regering adviseert om zoveel mogelijk thuis te blijven en zo min mogelijk gebruik van het openbaar vervoer te maken. Opmerkelijk is ook dat de locaties waarvoor het coronatoegangsbewijs al nodig was, nu worden uitgebreid. De pas gaat in de horeca ook op buitenterrassen gelden. Ook op doorstroomlocaties gaat de pas in, bijvoorbeeld in musea en sportscholen. Daarnaast worden mondmaskers verplicht in publiek toegankelijke locaties, zoals overheidsgebouwen en winkels. Het hoger onderwijs valt hieronder, maar ook op de stations en op de perrons moeten weer mondmaskers worden gedragen. Op plekken waar het coronatoegangsbewijs verplicht is, hoeft men geen mondmaskers te dragen.

Opmerkelijk is dat de Nederlandse een wettelijke maatregel wil invoeren, waarbij werkgevers een coronatoegangsbewijs zullen kunnen vragen aan hun personeel. Beslist de werkgever daartoe, dan is het personeel verplicht dat te laten zien. Nu mag een werkgever in Nederland dat wel vragen, maar hoeft de werknemer geen antwoord te geven. Let wel, in Nederland is wil men werkgevers niet verplichten om een coronapas te vragen, maar wil de werkgever het recht geven om dat van de werknemers te vragen. De Nederlandse regering noemt de horeca en de zorg als voorbeeld. In de zorg wil de regering de coronapas ook kunnen invoeren voor bezoekers. Maar de regering wil de wetswijziging ook voor werkgevers in andere sectoren mogelijk maken. Verder omvatten de nieuwe maatregelen de boostershots voor oudere mensen. In Suriname zullen een hele hoop mensen straks al langer dan 5 en 6 maanden zijn gevaccineerd, waaronder mensen met chronische ziekten als diabetes en mensen met overgewicht. De regering van Suriname moet een beleid ontwikkelen richting booster shots naar deze mensen toe.

error: Kopiëren mag niet!