Republikeinse winst in Virginia is klap in gezicht president Biden

De Republikeinse zakenman Glenn Youngkin wordt de nieuwe gouverneur van de Amerikaanse staat Virginia. Hij versloeg bij verkiezingen de Democraat Terry McAuliffe, een partijcoryfee die van 2014 tot 2018 al gouverneur van de staat was. De nederlaag van McAuliffe wordt gezien als een klap voor de Democraten van president Joe Biden.

Het is de eerste keer sinds 2009, dat de Republikeinen in Virginia de gouverneursverkiezing winnen. McAuliffe lag afgelopen zomer nog ruim op kop in de peilingen, maar zag zijn voorsprong verdampen in de aanloop naar de gouverneursverkiezing.

Biden won bij de presidentsverkiezingen van 2020 in Virginia nog ruim van toenmalig president Donald Trump. Het verlies van McAuliffe in Virginia nu wordt door politieke analisten gezien als een afwijzing van Bidens huidige nationale agenda.

De Democraat McAuliffe kreeg tijdens zijn campagne hulp van prominente partijgenoten als oud-president Barack Obama, maar die konden het tij niet keren. Politieke nieuwkomer Youngkin deed op zijn beurt geen beroep op zijn bekende partijgenoot Trump, die zich volgens Amerikaanse media grotendeels afzijdig hield tijdens de campagne.

Trump heeft inmiddels alsnog van zich laten horen. Nog voordat de verkiezingsuitslag bekend was, maakte hij volgens Amerikaanse media duidelijk dat de overwinning van Youngkin ook vooral aan hem te danken is. Trump zei in een verklaring dat zijn achterban op grote schaal is gaan stemmen en dat zou de Republikeinen de overwinning hebben opgeleverd. 

Youngkin kreeg volgens voorlopige uitslagen bijna 51 procent van de stemmen, tegenover ongeveer 49 procent voor McAuliffe. Die had volgens Amerikaanse media vooral last van onvrede over het beleid van Biden. De populariteit van de president staat onder druk door het chaotische vertrek van het Amerikaanse leger uit Afghanistan en door het gekibbel in het Congres over zijn ambitieuze economische plannen.

De race om het gouverneurschap werd verder gedomineerd door culturele kwesties. Zo beloofde Youngkin ouders meer controle over hoe openbare scholen zaken als ras, gender en Covid-19-protocollen aan te pakken. McAuliffe maakte zich hard voor onder meer de bescherming van het recht op abortus en het kiessysteem.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: