COP26 kolendeal richt zich op smerigste fossiele brandstof

Meer dan 40 landen verbinden zich ertoe om hun gebruik van steenkool – de meest vervuilende fossiele brandstof – geleidelijk af te schaffen in toezeggingen die zijn gedaan op de COP26-VN Klimaattop, zegt de Britse regering.

Het beëindigen van het gebruik van steenkool wordt gezien als essentieel voor het bereiken van wereldwijd overeengekomen klimaatdoelstellingen, waaronder het beperken van de opwarming van de aarde tot de drempel van 1,5 graden Celsius om rampen te voorkomen.

De ondertekenaars van de COP26-deal verbinden zich ertoe steenkoolenergie in de jaren 2030 uit te faseren voor grote economieën en de jaren 2040 voor armere landen, aldus de BBC. Grote steenkoolgebruikers zoals Polen en Vietnam hebben zich aan de deal gecommitteerd, maar China, India en de VS niet.

Tientallen organisaties ondertekenden ook de belofte, waarbij verschillende grote banken ermee instemden de financiering van de kolenindustrie stop te zetten.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: