VN Klimaattop COP26 – De president heeft Suriname waardig uitgedragen

Gepresenteerd als een land dat eist dat er geen dubbele standaarden worden gehanteerd door de eerste wereldlanden. De president legt een terechte eis neer, Suriname moet net als Saoedi-Arabië en andere fossiele reuzen ook een kans krijgen te groeien met haar grondstoffen en mag niet zonder flinke compensatie leiden onder de nieuwe ambities van de 1ste wereldlanden. Dit is een sterk punt. 

We weten ondertussen ook dat herbebossing met een toezegging van grote 1ste wereldlanden op de top is genoemd als een belangrijke prioriteit. Ze hebben samen meer dan 10 miljard euro ingeruimd om landen te helpen met herbebossen. Suriname moet er als de kippen bij zijn te delen in deze pot en meteen starten met geregistreerd en goed gedocumenteerd herbebossen. Mooie casus voor assertieve AdeKUS- studenten, mooie werkgelegenheid kansen. 


Green Bonds

Wat ik jammer vind is dat de president niet meteen gebruik heeft gemaakt van de gelegenheid om de hele wereld te laten weten via dit groot podium, dat Suriname per direct klimaatobligaties of Green Bonds in de verkoop heeft. Zo een kans moet je creatief grijpen om brutaal een statement te maken: Koop onze obligaties en wij zorgen dat u zuurstof, heeft omdat wij ons bos en andere klimaatfacetten met uw geld gaan waarborgen en laten groeien. U helpt ons land en uw land zo op een verantwoorde manier samen te werken aan dit akkoord, niet alleen woorden, maar ook daden. Immers door deze obligaties te kopen kan Suriname slimmer investeren in eigen land zonder gedoe met het IMF. Ik hoop dat Suriname afstapt van het bescheiden lieve jongetje in de klas naar een meer volwassen player in de regio en voorbeelden neemt aan landen als Bhutan 


Presenteer je land op basis van slimme timing en harde eisen waar niemand omheen kan. De VN Klimaattop van Glasgow is zo’n kans en Santokhi en zijn team kunnen hun reis vele malen terug verdienen als ze sterk lobbyen in Glasgow.

Dr. Ashwin Ramcharan RO

error: Kopiëren mag niet!