“Zo kom je niet vooruit in het leven”

“In een dag SRD 80 en in een week SRD 480 aan de bus betalen vind ik best veel”, zegt Pearl, een alleenstaande vrouw met vier kinderen. Haar oudste dochter gaat samen met haar drie zusjes met hun tante naar school en terug naar huis, maar het is toch wel veel.

“Uitstapjes kan ik niet eens maken met de kinderen als vroeger. Het is veel te zwaar en dan heb je nog een huur van SRD 2.000, vaste lasten van in totaal SRD 500, internet en beltegoed kosten van bijna 400.  Dan heb je nog geen kleren, schoenen en het belangrijkste, voeding, gekocht. Dat komt neer op tweemaal het bedrag dat ik voor de huur moet betalen. Hoe wil men dat wij het moeten proberen om het te overleven. Ik kom er helemaal niet uit. Als ik geen hulp had van mijn zus zou het veel moeilijker zijn. Hoe staat het met ouders die meer kinderen hebben of zelfs ouders die maar twee hebben. Het salaris speelt ook nog een belangrijke rol. Ik kan helaas niet veel bewegen en om te gaan investeren in een auto vind ik nu niet belangrijk. Op het stuk erf dat ik heb gekocht probeer ik nu te bouwen. Met de aflossing daarvan ben ik niet eens klaar en het bouwen gaat nu ook niet makkelijk. Materialen zijn inmiddels duurder geworden en een pak cement is nu meer dan SRD 200, benadrukt Pearl.

Een andere ouder geeft aan dat de tarieven moordend zijn. Zij betaalt namelijk per dag SRD 110 aan vervoer.

“Als ik uit huis ga zet ik mijn kind dan met een andere bus bij de oppas af en daarna stap ik weer in een bus naar het werk.  Het is de zelfde richting waar mijn zoontje bij de oppas zit, daarna weer een bus naar de oppas en daarna weer een bus naar de stad waar ik de bus weer naar huis moet pakken. Mijn werkplaats is ver van mijn huis, maar dat kon ik voor nu vinden. Gelukkig is er een oppas een paar kilometer van het werk vandaan, dus dat komt goed uit. In mijn omgeving is er wel een oppas, maar die bereik je door een eind naar achteren te gaan. Dat is toch wel meer uitgaven en een extra rit voor je op het werk aankomt. Ik vind dit helemaal niet normaal. “In een week moet ik meer dan SRD 600 betalen aan vervoer en dan kom ik nog niet uit. Aan het eind van de maand moet ik een oplossing zoeken om uit te komen. Dit kan toch niet, je wordt als vrouw in een positie gezet dat je jezelf  moet vernederen. Ik hoop echt dat er een verandering komt, want zo kan het leven niet verder.”

TM

error: Kopiëren mag niet!