President Santokhi ontmoet wereldleiders tijdens VN Klimaattop COP26 in Glasgow

President Chandrikapersad Santokhi heeft maandag enkele wereldleiders ontmoet in Schotland, tijdens COP26, de Klimaattop van de Verenigde Naties. De klimaattop in Glasgow is officieel geopend, maar dinsdag houden alle grote leiders een toespraak. Ook de toespraak van president Santokhi staat voor dinsdag gepland.

De afgevaardigden werden maandag welkom worden geheten door de Britse kroonprins Charles, nu zijn 95-jarige moeder koningin Elizabeth vanwege gezondheidsredenen verstek moest laten gaan. President Santokhi heeft onder andere een bilaterale ontmpeting gehad met de president van Colombia, Ivan Duque Marquez. Ook met minister-president Mark Rutte van Nederland, minister-president Narendra Modi van India, premier Robert Abela van Malta en president Alvarado van Costa Rica waren er ontmoetingen aan de zijlijnen van de top. 

Tijd voor actie, genoeg ‘gebakken lucht’

Activisten van Oxfam vinden dat wereldleiders in actie moeten komen. Met ‘gebakken lucht’ dringen we de opwarming van de aarde niet terug, betogen ze buiten het conferentiecentrum in Glasgow. Ze pleiten ervoor meer geld vrij te maken voor klimaatmaatregelen, en arme landen moeten geholpen worden om zich aan te passen.

VN-secretaris-generaal Antonio Guterres zei, dat de jaren na het akkoord van Parijs de zes warmste in de geschiedenis waren en dat de mensheid op de rand van de afgrond staat. “Of we stoppen het, of het stopt ons”, zei hij over klimaatverandering. Volgens Guterres weten jongeren dat de wereld afstevent op een ramp. “Elk land ziet het. Kleine eilandstaten, en andere kwetsbaren, maken het mee. Voor hen is mislukking geen optie. Falen staat voor een doodvonnis.”

Surinaamse agenda

“Wij gaan met een Surinaamse agenda en voor het Surinaams belang richting Glasgow.” Dat zei President Santokhi voor zijn vertrek. Hij stond stil bij de doelen van Suriname bij de Klimaattop in Schotland. Ons standpunt is “wij behoren tot landen met een lage kustlijn. Dat gaat ervoor zorgen dat vele landen onder water komen te liggen. Inclusief Suriname, maar wij zijn daarvoor niet verantwoordelijk. Maar, de wereld is daarvoor verantwoordelijk. Wij roepen de wereld op om de uitstoot te verlagen. De wereld moet ons betalen voor de zuurstof die onze bossen produceren.” 

President Santokhi neemt dus deel aan deze 26ste bijeenkomst van de conferentie waar afgevaardigden uit bijna tweehonderd landen worden verwacht. Het staatshoofd stelde dat Suriname zal zich bijvoorbeeld sterk maken voor het belang van carbon belasting en bescherming van de mangrovebossen. Eerder was ook de Guyanese vicepresident Bharrat Jagdeo in ons land om een gezamenlijke strategie voor te bereiden. Ook in Caricom-verband is deze kwestie besproken.

error: Kopiëren mag niet!