“Als je niet werkt, eet je niet”

“Als je niet werkt, eet je niet en kom je ook niet uit. Tegenwoordig werk je, maar je eet niet goed en je komt niet uit. Hoe moeten we het overleven?”, vraagt een taxichauffeur zich af. 

Fein die al vier jaren taxi rijdt, geeft tijdens een gesprek met de krant te kennen, dat men het niet kan overleven als ze geen bijbaan hebben of een salaris van meer dan SRD 3.000 verdienen. Een salaris van SRD 1.500 of 2.000 stelt helemaal niets voor. “Het betaalt je huur en je stroom, maar hoe doe je met de rest?”, aldus Fein. “Ik rij van ‘s morgens tot in de avond en ja, ik zie geld, maar als je in een week bijna SRD 1.000 moet tanken, kom je ook niet uit. Vele klanten geven tijdens hun rit naar hun bestemde locatie aan, dat zij een bijbaan moeten hebben alleen om uit te komen. Velen van hen zijn alleenstaanden en je hebt ook anderen die nog studeren en het proberen te overleven. Daarnaast heb je anderen die verder studeren, maar het niet kunnen redden. Zij worden onder druk gezet om te kiezen voor wat belangrijk is”, zegt de taxichauffeur. 

“Ik ben de hele dag op straat en besloot nog iets te zoeken om extra te verdienen. Voor een van mijn klanten lever ik bestellingen en verdien zo wat bij. Zodra ik vrij ben koppel ik terug met haar om te leveren. Daarnaast rij ik ook vaste ritjes waaronder schoolgaanden en verplegenden. Dus je gaat aan verschillende dingen moeten doen om uit te komen”, aldus Fein.

Fein geeft ook aan, dat het goed zou zijn om op de feestdagen te werken. “Kijk, een ieder verliest op zo’n manier. De enige personen die ervan genieten, zijn de mensen die bij de overheid werken. Maar de resterende mensen die dagelijks moeten hosselen om aan eten te komen, vinden het erg. Ik heb liever dat ik werk dan dat ik thuis zit.”

TM

error: Kopiëren mag niet!