Middelen Covid-19 Fonds gebruikt voor Covid-vaccinatie activiteiten

Middels Staatsbesluit werd op 19 februari 2021 het Covid-19 Vaccin Fonds Suriname (CVFS) opgezet, met als doel de “medefinanciering van het Nationaal Covid-19 Deployment en Vaccinatieplan, Suriname 2021”. Een aantal bedrijven en personen  hebben gehoor gegeven aan de oproep en hebben op hun wijze bijgedragen aan de vaccinatiecampagne. De saldi op de verschillende rekeningen van het Fonds zijn per 1 november 2021 USD 123.745,-, SRD 985.265,- en Euro 4.350, zo meldt de Communicatie Dienst Suriname maandag 1 november.

Van verschillende bevriende landen heeft Suriname vaccins gedoneerd gekregen, waaronder de VS, China, India en Nederland. Ook zijn er toezeggingen van Spanje, Roemenië en Argentinië voor het schenken van vaccins aan Suriname. Nederland heeft in mei 2021 de toezegging gedaan Suriname vaccins te schenken, welke in voldoende mate beschikbaar zijn om een aanzienlijk deel van de totale populatie van Suriname volledig te kunnen vaccineren. Bovendien zijn er nog twee zendingen van het Pfizer vaccin vanuit het CARPHA (Caribbean Public Health Agency) in planning richting Suriname.

Geprobeerd wordt om tot eind van het jaar minimaal 80% van de doelgroep populatie volledig te hebben gevaccineerd en zodoende het nieuw normaal in te gaan.

Volksgezondheid werkt mee aan onderzoek naar bestedingen CVFS

Berichten hebben het ministerie bereikt dat een volksvertegenwoordiger onderzoek wenst te doen naar bestedingen uit het Covid Vaccinatie Fonds Suriname. Het ministerie van Volksgezondheid en het bestuur van het Covid Vaccinatie Fonds Suriname zullen in het kader van transparant bestuur volledige medewerking verlenen aan dit gevraagd onderzoek. Sinds de oprichting van dit Fonds zijn er geen trekkingen geweest uit dit Fonds, aangezien er genoeg vaccins gedoneerd zijn aan Suriname. Als gevolg van  deze donatie van vaccins door onze bilaterale partners, zijn de middelen welke zijn gestort op de rekeningen van het CVFS niet noodzakelijk geweest voor de aanschaf van vaccins.

In overeenstemming met het doel van het CVFS is vanuit het ministerie van Volksgezondheid voorgesteld om de middelen aan te wenden voor Covid-vaccinatie activiteiten ter uitvoering van de vaccinatiecampagne. Het ministerie van Volksgezondheid zal binnenkort nader ingaan op dit bericht in een persconferentie. 

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: