Nieuwe menselijke voorouder bekendgemaakt: Homo bodensis

Onderzoekers hebben een nieuwe soort menselijke voorouder aangekondigd, genaamd Homo bodensis. De mensachtige leefde ongeveer een half miljoen jaar geleden in Afrika en was de directe voorouder van de moderne mens.

Onderzoekers kijken naar mensachtigen uit het Midden-Pleistoceen, een groep die kan helpen verklaren hoe Homo erectus (“rechtopstaande mens”) Homo sapiens werd.

De auteurs van een paper, gepubliceerd in het tijdschrift Evolutionary Anthropology Issues News and Reviews, stellen dat Homo bodensis een groep mensachtigen is die zich verspreidt door Afrika, de Middellandse Zee en Eurazië.

“Praten over menselijke evolutie in deze periode werd onmogelijk vanwege het ontbreken van de juiste terminologie die menselijke geografische variatie erkent”, vertelde hoofdauteur Mirjana Roksandic, paleoantropoloog en professor aan de Universiteit van Winnipeg, aan persagentschap UPI.

H. erectus verscheen ongeveer 1,9 miljoen jaar geleden in Afrika. Fossiel bewijs toont aan dat het tot minstens 250.000 jaar geleden overleefde, waardoor het verreweg de langst overlevende van al onze menselijke verwanten is.

Eerder werd aangenomen dat twee mensachtigen, Homo heidelbergensis en Homo rhodesiensis, de gemeenschappelijke voorouder van de moderne mens waren.

In hun analyse suggereren de onderzoekers dat een schedel gevonden in Bodo D’ar, Ethiopië, noch tot H. heidelbergensis noch tot H. rhodesiensis behoort. In plaats daarvan is het een geheel nieuwe soort.

De nieuwe soort had een kort, gedrongen lichaam. Mannen waren waarschijnlijk ongeveer 1.75 meter lang en wogen bijna 63 kilo, terwijl vrouwen gemiddeld 1.57 meter en ongeveer 50 kilowogen. De soort stierf ongeveer 200.000 jaar geleden uit – lang voordat de moderne mens uit Afrika migreerde.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: