Wintertijd gaat zondagochtend 31 oktober om drie uur in Nederland in – Tijdsverschil met Suriname weer vier uur

De wintertijd gaat in op 31 oktober. De klok wordt dan een uur achteruit gezet. Om 03:00 uur zondag gaat de klok in Nederland een uur terug, naar 02:00 uur. Het tijdsverschil met Suriname wordt dan weer vier uur.

De wintertijd duurt vijf maanden, van de laatste zondag van oktober tot de laatste zondag van maart. In 2022 gaat op 27 maart de zomertijd weer in en wordt de klok een uur vooruit gezet. Om 02:00 uur gaat de klok dan een uur vooruit, naar 03:00 uur. 

De afgelopen jaren was er veel te doen om het jaarlijkse ritueel van de klok verzetten, omdat de Europese Commissie had voorgesteld dat EU-lidstaten zelf mogen bepalen welke standaardtijd ze gaan hanteren, de zomertijd of de wintertijd. Hierdoor zouden er in Europa veel onlogische verschillen kunnen ontstaan. Tot nu toe is het verzetten van de klok een jaarlijks ritueel gebleven, maar nog steeds wordt er soms gediscussieerd over waarom we dit doen. 

In Nederland is sinds 1916 sprake van zomertijd al werden daarna verschillende regels gehanteerd. Van 1946 tot en met 1976 was er zelfs helemaal geen zomertijd. Sinds 1996 gaat de zomertijd in het laatste weekend van maart in en gaan we in het laatste weekeinde van oktober weer terug naar de standaardtijd. De wintertijd is eigenlijk de ‘normale’ tijd.

error: Kopiëren mag niet!