Wageningen heeft eigen marrongemeenschap

De plaats Wageningen in het district Nickerie is vooral bekend van de rijstbouw, sinds 1949 in de vorm van staatsonderneming Stichting Machinale Landbouw (SML). Rond de SML ontstond de plaats Wageningen.

Vele marrons zijn destijds gaan werken bij de SML en zo is een marrongemeenschap ontstaan in Wageningen. De meeste van deze marrons zijn van Aucaanse afkomst.

Via andere familieleden die er werkten kwamen vele marrons terecht te Wageningen. De marronfamilies Alendy, Dorinie, Jonel, Dapaloe, Wameni, Bonte, Kajansie, Pojoto, Vania, Ditimo en Dosoe waren de bekendste in Wageningen. 

Deze marrons verbleven eerst in fabrieksbarakken, maar na een tijdje hebben de meesten percelen gekocht en huizen gebouwd. Vele marronkinderen zijn daar geboren en getogen. Een aantal is nu elders in het land werkzaam, maar de binding met het district Nickerie is er nog steeds. Ze zijn en voelen zich Nickeriaan. Velen hebben nog steeds een woning in Wageningen. Wijlen Caprino Alendy (ex-voorzitter van de BEP) heeft ook zijn jeugd op Wageningen doorgebracht. 

Bekende marrons die in Wageningen zijn geboren zijn Cynthia Alendy (arts), Harry Dorinnie (econoom) en Maya Dorinnie (juriste en gewezen onderdirectricer van Regionale Ontwikkeling en Sport). Daarnaast is een aantal andere marrons geboren en opgegroeid in Wageningen die goede posities bekleden binnen de maatschappij. 

VP

error: Kopiëren mag niet!