Coördinator Nationaal Coördinatie Team verafschuwt beelden Covid-lijken in container bij RZW

Javier Asin, coördinator van het Nationaal Coördinatie Team (NCT), verafschuwt de beelden van Covid-lijken in een container op het terrein van het Regionaal Ziekenhuis Wanica (RZW). De beelden zijn via social media verspreid. Tijdens de Covid-19-persconferentie donderdag heeft hij in niet mis te verstane woorden duidelijk gemaakt dit bijzonder smakeloos te vinden. ”Ik vraag dat het niet meer gebeurt….dat met beelden van lijken men zieltjes probeert te winnen en politiek gewin probeert te halen. Het is niet…niet…niet toelaatbaar”, aldus de NCT-coördinator. 

Asin zei, dat er op het moment werkzaamheden plaatsvonden. Hij sprak van een momentopname. Volgens hem rechtvaardigt geen enkel doel dat er op deze manier wordt omgegaan met het leed van mensen. “Het is ongelofelijk wat daar gebeurt, we zijn een kleine gemeenschap, je ziet waar die container is en waar het staat.” Het is, aldus de functionaris, voor betrokkenen niet moeilijk te achterhalen dat waarschijnlijk een van hun geliefden daar ligt. “Ik snap niet dat dat je er niet van weerhoudt om het te openbaren. Het is een abnormale situatie, daar ben ik het mee eens.”

Die abnormale situatie ontstaat volgens de coördinator doordat er dagelijks meer mensen overlijden dan er gecremeerd kunnen worden. Asin: “Het is een abnormale situatie waarmee we te maken hebben. We doen alsof het aan de politiek ligt. Het ligt eraan, dat er nog steeds te veel mensen blootstaan aan het virus, terwijl ze niet gevaccineerd zijn.”

Hij stelde, dat het voor het merendeel van de mensen die op deze manier overlijden vermijdbaar was. “Het merendeel van de mensen die op de intensive care liggen vertellen ook dat ze er spijt van hebben”, doelde Asin op de keuze om niet te vaccineren. Hij riep de samenleving op om dit te voorkomen. “Het is niet zo dat het iedereen die Covid krijgt overkomt, maar wel een te grote groep, 1 op 7 en dat is heel veel.”

Asin toonde zich bijzonder ontstemd over wat hij noemde misinformatie en misleiding via social media. Hij merkte op dat de volksgezondheid hierdoor nog steeds in gevaar wordt gebracht.

“Moedwillig in gevaar brengen van de volksgezondheid mag niet ongestraft gebeuren”

“Er zijn platformen en personen die steevast misinformatie en misleiding gebruiken om de bevolking in gijzeling te houden.” De enige manier om uiteindelijk richting het nieuwe normaal te gaan is volgens de coördinator door bepaalde risico’s uit te bannen en vaccinatie is daar een belangrijk onderdeel van. Hij zei, dat er een heel oneerlijke verhouding is tussen de mensen die volgens de officiële weg informatie moeten geven aan de gemeenschap en mensen die dat op een lage wijze, ongecontroleerd en ongestraft via social media doen. “Ik vind dat het een keertje moet stoppen. Het moedwillig in gevaar brengen van de volksgezondheid mag niet ongestraft gebeuren,” aldus Asin.

error: Kopiëren mag niet!