Stedelijk Museum Amsterdam koopt drie werken aan uit Surinaamse school

Het Stedelijk Museum Amsterdam is verheugd opnieuw aankopen uit de tentoonstelling Surinaamse School bekend te maken. De drie werken zijn aangekocht van bruikleengevers en kunstenaars uit Suriname. Eerder werd werk verworven van onder andere Soeki Irodikromo en Rihana Jamaludin. De nieuwe aankopen van Cliff San A Jong, Quintus Jan Telting en René Tosari geven een bredere kijk op de kunst van de vorige eeuw in de collectie van het Stedelijk, zo bericht met museum woensdag 27 oktober.

Surinaamse School was een viering van Surinaamse schilderkunst in al haar verscheidenheid en diepgang. Vandaag lanceert het Stedelijk een online archief van de tentoonstelling. Met meer dan 100 kunstwerken van 35 kunstenaars nam Surinaamse School je mee langs de schilderkunst van circa 1910 tot midden jaren 1980 en de verhalen die eraan ten grondslag liggen. Het archief volgt het oorspronkelijke circuit van de tentoonstelling in tekst, beeld, video en geluid. Ook is de extra content als een online tour, talkshow, podcast en reader te raadplegen.

De volgende werken zijn aangekocht:

CLIFF SAN A JONG
Cliff San A Jong (1948) studeerde in Paramaribo en Nederland. Zijn oeuvre kenmerkt zich door een sterk (magisch) realisme en bestaat voor een belangrijk deel uit portretten, zoals het aangekochte Zelfportret (1983). In deze symbolische voorstelling toont San A Jong zichzelf op 34-jarige leeftijd tegen de achtergrond van een decor dat verwant is aan 17e-eeuwse schilderijen. Met dit werk plaatst de kunstenaar zich in een lange Nederlandse picturale traditie waarin voornamelijk witte mensen op deze manier werden afgebeeld. Quintus Jan Telting, De schaakspelers, 1973, olieverf op doek.

QUINTUS JAN TELTING
Het omvangrijke oeuvre van Quintus Jan Telting (1931-2003), dat een periode van veertig jaar beslaat, wordt gekenmerkt door een sterk engagement met de Zwarte emancipatiebeweging en de strijd voor universele menselijke waardigheid. Sinds eind jaren 1960 woonde en werkte de kunstenaar in Amsterdam, en thematiseerde op geheel eigen wijze sociaal-politieke onderwerpen. Telting werkte in zeer uiteenlopende stijlen; van realistisch tot expressionistisch en abstract. De schaakspelers is onderdeel van een drieluik waarin het spel centraal staat en een voorbeeld van zijn speelse jaren 1970 stijl. Teltings schilderijen zijn nauwelijks door Nederlandse culturele instellingen verzameld, maar genieten grote belangstelling onder kunstenaars en particuliere verzamelaars. René Tosari, Untitled (400 jaar Verzet en Strijd Suriname), 1981, allen linosnede op papier.

RENÉ TOSARI
René Tosari (1948) wordt gezien als een van de belangrijkste grafische kunstenaars in Suriname. Sinds de jaren 1970 houdt hij zich bezig met politiek engagement in onder andere de beeldende kunst. De serie Untitled (400 jaar Verzet en Strijd Suriname) heeft een duidelijke progressieve politieke boodschap: vrijheid (libertad). In een grafische beeldtaal, geïnspireerd door de revolutionaire kunstuitingen uit communistische landen als de voormalige Sovjet-Unie en Cuba, verenigt Tosari Surinaamse vrijheidsstrijders uit verschillende culturele groepen, waaronder Boni, Baron, Ramjanee, Mathura en Anton de Kom. De serie brengt 400 jaar strijd in beeld en draagt bij aan meer bewustwording over de (lange) geschiedenis van verzet in Suriname.

error: Kopiëren mag niet!