Rijstexportbedrijf in mega-cocaïnezaak veroordeeld tot geldboete van SRD 1 miljoen

De Kantonrechter heeft dinsdag vonnis gewezen in de megadrugszaak “rijstexportbedrijf”. De rechtspersoon, het rijstexportbedrijf, werd overeenkomstig de strafeis van het Openbaar Ministerie, ter zake medeplegen tot uitvoer van cocaïne, veroordeeld tot een geldboete van SRD 1 miljoen in het Tweede Kanton, te betalen binnen 5 maanden na de uitspraak, zo meldt het Openbaar Ministerie (OM).

Op 08 januari 2019 werd meer dan 2.000 kilogram cocaïne in beslag genomen op de Jules Sedney Haven te Paramaribo. Deze drugs zat verborgen in een container die deel uitmaakte van acht containers die door het rijstexportbedrijf ter uitvoer waren aangeboden.

In de zaak waren hangende het onderzoek, in totaal 17 personen in verzekering gesteld.

De hoofdverdachte, de eigenaar van het rijstbedrijf, werd enkele dagen na de vangst dood aangetroffen.

Na intensief politieonderzoek en een gerechtelijk vooronderzoek zijn 12 personen door het Openbaar Ministerie gedagvaard om te verschijnen voor de Kantonrechter.

Naast deze twaalf natuurlijke personen heeft het Openbaar ministerie ook de rechtspersoon (het rijstbedrijf) gedagvaard.

De behandeling ter terechtzitting ving aan op 18 april 2019.

Op de zitting hebben de verschillende raadslieden formele excepties opgeworpen die onder meer verband hielden met de geldigheid van de dagvaarding en de niet ontvankelijkheid van het Openbaar Ministerie op grond van het naderhand dagvaarden van de rechtspersoon.

Het Openbaar Ministerie heeft alle formele verweren gedocumenteerd weerlegd.

De Kantonrechter is wat de formele verweren betreft meegegaan met de zienswijze van het Openbaar Ministerie en heeft alle formele verweren verworpen.

Het openbaar Ministerie vorderde gevangenisstraffen tussen twee jaar en zeven jaar en geldboetes tussen de SRD 2.500 en SRD 5.000 voor elk van de gedagvaarde (natuurlijke) personen.

De Kantonrechter legde de natuurlijke personen, met uitzondering van de truckchauffeur, gevangenisstraffen tussen 17 maanden en zes jaar onvoorwaardelijk op en geldboetes variërend van SRD 5.000 en SRD 8.000.

De truckchauffeur is van de gehele tenlastelegging vrijgesproken.

error: Kopiëren mag niet!