Ergotherapie ook noodzakelijk

Ter voorkoming van verdere druk op de zorg alsook verbetering van de integratie van de mens na onder andere een ziekte, ongeval of aangeboren aandoening leveren zorgverleners in de eerste lijn een ongekend belangrijke bijdrage.

Een onderbelichte groep zorgverleners zijn daarbij de ergotherapeuten. In het kader van wereld ergotherapie dag op 27 oktober wordt de nadruk gelegd op het belang van ergotherapie. Voor velen is onduidelijk wat ergotherapie inhoud of zelfs dat het bestaat in Suriname en toch is er al langer dan 40 jaar ergotherapie in Suriname.

Ergotherapie is net als logopedie en fysiotherapie een paramedisch beroep waarbij de cliënten voor een korte maar vaak ook langere periode therapie ontvangen.

De ergotherapeut werkt met zowel volwassenen als kinderen ter verbetering van de participatie in de dagelijkse activiteiten.

De ergotherapeut werkt samen met de cliënt en/of het cliëntsysteem (de familie of andere hulpverleners) aan de verbetering van doelen om er zo voor te zorgen dat het kind of de volwassene zich kan (her) integreren in de maatschappij.

Ergotherapeuten werken aan 3 gebieden:

  •  Zelfredzaamheid, waar zelfverzorging, verplaatsing en communicatie onder vallen.
  • Ontspanning, hieronder vallen passief en actief ontspannen
  • Productiviteit, waaronder school, betaald en onbetaald werk onder vallen.

Ergotherapeuten leveren al jaren een bijdrage aan de zorg, na onder andere de revalidatie van mensen die een beroerte/ stroke gehad hebben.

Hierbij wordt onder andere aandacht besteed aan de verbetering van de handfunctie, zelfverzorging en de dagbesteding. Maar ook het weer kunnen auto rijden en werken zijn niet te onderschatten doelen waar de ergotherapeut aan werkt.

Recent is er vanwege een hechtere samenwerking met scholen en stichtingen en de komst van een nieuwe ergotherapeut een groter aanbod van kinderen, met name die op het autisme spectrum zitten.

Uiteindelijk willen we dat bijvoorbeeld een kind met een extra hulpvraag zich met minder hulp verder kan ontwikkelen en iemand na een auto ongeval met begeleiding weer naar het werk of naar school kan.

Suriname telt helaas maar 3 ergotherapeuten welke allemaal in Paramaribo werkzaam zijn. De opleiding ergotherapie is helaas niet in Suriname beschikbaar. Op dit moment is er een grote vraag naar ergotherapie bij kinderen en over enkele jaren is het wenselijk dat er een grotere groep ergotherapeuten aanwezig is.

Denkt u dat u of iemand die u kent ergotherapie nodig heeft, of wil u zelf ergotherapeut worden en wil u meer informatie kunt contact maken op

het tel nr: 442222 toestel 435 of via e-mail: [email protected] / [email protected] / [email protected]

U kunt ook een berichtje sturen via social media via fb: ergotherapiesuriname

ig: ot4autismsuriname

Marinthe Goedschalk

error: Kopiëren mag niet!