Indiase ‘Scholarship progamme for Diaspora Children’ niet in goede aarde gevallen

“Het ministerie van Buitenlandse Zaken van India biedt aan de Surinaamse overheid een ‘Scholarship progamme for Diaspora Children’ voor het academisch jaar 2021-2022. De kosten van deze beurs worden alleen voor het eerste jaar gefinancierd”, zo laat het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BiBIS) middels een brief die gericht is aan de waarnemend directrice van Algemeen Vormend Onderwijs, Gracia Ormskirk, weten.

Dit programma wordt echter alleen toegekend aan kinderen van personen van Indiase afkomst, kinderen van niet-ingezetenen van Indiase afkomst, kinderen van Indiase Arbeiders in ECR steden die buiten India studeren en kinderen van Indiase Arbeiders in ECR steden die in India studeren.

De brief werd gepubliceerd op de Facebook-pagina van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. Inmiddels is de brief verwijderd. Dit heeft heel wat stof doen opwaaien in de samenleving.  Veel burgers kunnen niet begrijpen waarom alleen kinderen van Indiase afkomst aan dit programma mogen deelnemen. “Grove vorm van discriminatie, toppunt van racisme”, zegt Berta. Velen in de samenleving zijn dezelfde mening toegedaan.

Marcellino Nerkust, president van de Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (FOLS) zegt in een reactie via social media hierop: “Het ministerie van India mag zo’n Scholarship programma aanbieden, maar de Surinaamse regering-met name het ministerie van onderwijs-moet ze erop wijzen dat je het niet op deze wijze aan de Surinaamse staatburgers kan aanbieden. We leven in een multi-etnische samenleving. Bijvoorbaat wordt een groot deel van de jeugdigen uitgesloten: ‘Het is niet voor jou bestemd, jij bent niet van Indiase afkomst.’ Dit is het Suriname van 2021 geworden. Bovendien wordt de brief ook nog gepubliceerd door het ministerie van Onderwijs op hun social  media site door een waarnemend directeur van Onderwijs, die niet van Indiase afkomst is en ook niet op hun lijkt. Etniciteit wordt oogluikend gevoed in Suriname. Jammer!”

In een reactie tegenover Dagblad Suriname zegt Nerkust: “Het ministerie van BIBIS en eventueel MinOWC de aanbieder van de scholarship, had moeten aangeven, dat zo’n aanbieding (om toegelaten te worden/de voorwaarden/ voor wie het bestemd is), niet gezond is voor de harmonie in de Surinaamse samenleving.”

De redactie van Dagblad Suriname heeft getracht om een reactie van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur te krijgen. Echter liet een woordvoerder van het ministerie weten, dat de minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, Marie Levens, zelf een reactie zal geven hierop. Het is nog niet bekend of dat middels een persbericht zal geschieden.

SK

error: Kopiëren mag niet!