Shanil Baldi, jong Surinaams talent en de muziekscene

Shanil Baldi is een 21-jarig Surinaams talent. Hij is actief als freelancer in de muziekscene. Shanil vertelt het volgende in gesprek met Dagblad Suriname. Hij is dholak-speler en daarnaast probeert hij ook andere muziekinstrumenten waaronder de Tabla, dhantaal en andere percussie instrumenten te bespelen. Hij is nooit een voorstander geweest om vast in een band te spelen, omdat hij het leuker vindt om met verschillende artiesten te musiceren. Het kan misschien ooit wel in de toekomst. Hij staat altijd gereed om te musiceren, artiesten te begeleiden en projecten te doen.

Het musiceren begon voor hem doordat hij dholak in de mandir ging spelen. Vervolgens kwam hij op een feestje in contact met zijn muziekdocent Shifar Abdoelaziz. De welbekende muzikant had toen het plan om te starten met zijn percussie school SSP Shifar’s Studio of Percussion. Shanil Baldi heeft deze kans met beide handen gegrepen. Hij ging op les en geeft aan, dat hij zodoende tot heden heel veel kennis heeft weten te vergaren qua muziek.

Vanaf zijn 16e is hij dholak-speler. Voor dit jong talent is muziek universeel ongeacht welke cultuur. Aan andere opkomende talenten wil hij meegeven om ook het muziekinstrument dhantaal te bespelen. 

“Het is een is een soort stok percussie instrument dat van ijzer is gemaakt met een apart beugeltje. Het wordt van meerdere materiaalsoorten gemaakt. Het is heel mooi om te horen met zijn scherpe toon. De dhantaal is heel belangrijk, het helpt ons om gevoel te hebben voor maat als ritme, vooral als je echt percussie wilt doen. Verder vind ik, dat het instrument niet zo gewaardeerd wordt in ons land, dat moet zeker gaan veranderen. Het helpt juist heel veel om niet buiten zijn maat te gaan. Het is een muziekinstrument dat niet weg te denken is bij het muziekgenre Baithak gana. Het moderniseren is leuk, maar we moeten ook onze cultuur behouden. Het is altijd belangrijk om kennis te dragen van muziekgenre die is achtergelaten door onze overgrootouders.”

“Een bijzondere dank gaat uit naar mijn leraar, Shifar Abdoelaziz. Daarnaast komt onze studie ook op de eerste plaats. Muziek leren eist geduld. Eenheid blijven vormen! Langzaam, maar zeker. Tenslotte hoop ik, dat mijn woorden motiverend zijn voor andere jongeren die ook willen gaan musiceren”, aldus Shanil Baldi

(Khoesiaal P.) 

error: Kopiëren mag niet!