Landbouwer wint d’ONS prijs voor duurzame landbouw

De Stichting Duurzame Ontwikkeling Nederland Suriname (d’ONS) maakte afgelopen zaterdag in de Royal Ballroom van Hotel Torarica bekend wie de meest duurzame landbouwer is van Suriname. George Karan, uit het district Saramacca, kwam als winnaar uit de bus. Vanuit de Nederlandse ambassade werd gewezen op het werk van stichting d’ONS die al jaren op allerlei niveaus, maar vooral in de agrarische sector, voor verbindingen probeert te zorgen. “Verbindingen waar ondernemers wat aan hebben”, zei een vertegenwoordiger van de ambassade.

Gewezen werd op de potentie van Suriname en de regelmatige uitspraken dat Suriname een voedselschuur kan zijn voor het Caribisch gebied. Genoemd werden de landbouwers die het goede voorbeeld geven dat dit werkelijk kan om kwalitatief hoogwaardig voedsel te produceren. Het produceren van een goed product is niet vanzelfsprekend en daar komt veel meer bij kijken. Naast een goede kwaliteit is onder meer ook duurzaamheid van belang.

De vertegenwoordiger van de Nederlandse ambassade noemde ook de spannende en uitdagende tijden voor de Surinaamse agrosector, maar haalde ook de steeds groeiende wereldbevolking aan die van landbouwers vraagt dat deze meegaan met innovatieve ontwikkelingen. Zo’n ondernemer is George Karan. “Ik ben een fulltime landbouwer samen met mijn zoon en acht arbeiders” zegt Karan.  De landbouwer verbouwt verschillende gewassen gedurende het jaar zoals tomaat, boulanger, antroewa, pepersoorten en banaan. Afgelopen zaterdag kwam Karan als winnaar uit de bus. Wekelijks oogst deze landbouwer 5 tot 7 ton groenten zowel voor de lokale als exportmarkt.   

Jaarlijks organiseert stichting d’ONS een landbouwcongres. Door de Covid-19-maatregelen kon dit jaarlijkse congres, dat traditioneel georganiseerd wordt in Hotel Torarica, echter niet plaatsvinden, laat de stichting weten op haar Facebookpagina.

De awards en de aangepaste cheques van 250, 500 en 1.000 euro zijn op 23 oktober in de Royal Ballroom in Hotel Torarica persoonlijk overhandigd aan de drie winnaars.

 RB

error: Kopiëren mag niet!