Ondernemerschap in het binnenland

Ondernemers zijn de ruggengraat van een samenleving. Zij creëren werk en mensen kunnen daardoor verdienen om in hun basisbehoeften te kunnen voorzien. Wat zijn dan de mogelijkheden voor ondernemingsschap in het binnenland?

Goud en hout blijven de belangrijkste sectoren voor ondernemers in het binnenland vanwege de verdiencapaciteit. De agrarische sector blijft voor wat betreft het aantal mensen dat hierin werkzaam is, de belangrijke sector, maar is niet aantrekkelijk vanwege een niet gegarandeerde afzet en de transportkosten. Plaatselijke bedrijven zouden die producten moeten kunnen afnemen. In Nieuw Koffiekamp in het district Brokopondo is wel een kippenkwekerij die eieren levert aan het Canadese goudmijnbedrijf IAmGold, eigenaar van de Rosebel goudmijn.

Vele ondernemers vinden hun weg nu in de dienstverlenende sectoren, waaronder transport. Toerisme kan ook een rol spelen, maar gebleken dat de vele vakantieoorden van stadsmensen zijn en de plaatselijke mensen faciliterend optreden. 

“Ik geloof sterk dat versnelde ontwikkeling in het binnenland alleen via ondernemerschap van de lokalen kan geschieden. Echter geloof ik niet, dat de binnenlandse gemeenschappen dit zelfstandig kunnen bewerkstelligen. Er zal derhalve gericht beleid gemaakt moeten worden en zowel technische, materiële en financiële ondersteuning geboden moeten worden, zonder het verhaal van onderpand, maar gewoon overheidssubsidies en facilitering, zoals dat bijvoorbeeld in het westen van het land gebeurt”, zegt een ondernemer uit Brokopondo. 

“IAmGold en het Amerikaanse goudmijnbedrijf Newmont, die als grote bedrijven opereren in het binnenland, moeten geld en kennis stoppen in de lokale ondernemers, en zich ook toegankelijk maken voor die groep. Op dit moment is de drempel veel te hoog en zijn de interne processen van deze bedrijven niet gebaseerd op daadwerkelijke ontwikkeling van de lokale mogelijkheden. That’s the key. Men doet nu gewoon het minimale om aan die fel begeerde social license to operate te komen”, zegt ene Wilgo in gesprek met Dagblad Suriname.

VP 

error: Kopiëren mag niet!