Etnel (NPS) reageert op Telesur tarieven: “Wanneer worden de salarissen en lonen marktconform?”

“Wanneer worden de salarissen en lonen marktconform?”, vroeg het Assembleelid Patricia Etnel (NPS) schertsend donderdag in de Nationale Assemblee naar aanleiding van de door het Telecommunicatiebedrijf Suriname (Telesur)  aangekondigde marktconforme tarieven voor haar dienstverlening. Tijdens de openbare vergadering van het parlement hebben Assembleeleden van zowel de coalitie als de oppositie flink kritiek geleverd op de aangekondigde tariefsverhogingen.

Met het oog op een gezonde bedrijfsvoering heeft Telesur na goedkeuring van de regering aangekondigd per 1 november de tarieven voor haar dienstverlening naar een marktconform niveau te zullen brengen. De huidige tarieven zijn beneden de kostprijs en daardoor zegt het Telecom bedrijf in financieel zwaar weer terecht te zijn gekomen.

Volgens Etnel is de samenleving opgeschrikt geworden door de aangekondigde verhoging. Van de regering wil ze weten wanneer het parlement de resultaten van de doorlichting van parastatale bedrijven te zien zal krijgen. Ze wil weten wat er op basis van de doorlichting met Telesur gaat gebeuren, alvorens het bedrijf met verhogingen naar de samenleving toe komt. Zoals het nu is gegaan met de Telesur tarieven heeft ze ernstige kritiek op. “Alles is markconform, maar dan willen we ook weten wanneer de salarissen en lonen marktconform zullen gaan. Dan weten we welke richting  we opgaan”, aldus de parlementariër. 

Haar collega van de oppositie, Jennifer Vreedzaam (NDP), zat op dezelfde lijn. Vreedzaam zei, dat de samenleving weer met een lastenverzwaring wordt geconfronteerd en vroeg zich af waar het ondersteunend beleid van de regering is naar het onderwijs toe, vooral in het binnenland. Ze wilde weten wie de marktconforme koers bepaalt en hoe de onderbouwing van de tarieven eruit ziet.

Telesur heeft laten weten, dat tarieven met circa 26% zullen stijgen. Ronny Asabina (BEP) meent dat de tariefsverhoging veel hoger is. Het telecombedrijf wil volgens hem een loopje met de samenleving nemen. Uit eigen berekeningen komt hij op verhogingen van 60 tot 66% voor vast telefonie, mobiel bellen, mobiel internet en andere diensten.  Ook hij vroeg van de regering waar de toegezegde doorlichting van Telesur blijft. De samenleving betaalt nu volgens hem voor inefficiëntie en mismanagement bij het staatsbedrijf. 

SS

error: Kopiëren mag niet!