Covid-zorg moet een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid worden

De Covid-zorg drukt enorm op de staatsbegroting en zal van een door de overheid gefinancierde zorg moeten overgaan naar een gemeenschappelijke dan wel individuele verantwoordelijkheid. Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid informeerde het parlement donderdag, dat intussen de discussies om de Covid-zorg toe te voegen aan het reguliere behandelpakket in Suriname zijn opgestart. Zorgverzekeraars, overheid en ziekenhuizen buigen zich over hoe de juiste weg te bewandelen voor een vlotte overgang van de huidige financiering.

De bewindsman stelde, dat de Covid-zorg in de afgelopen maanden voor het overgrote deel ten laste van de overheidsbegroting c.q. het Noodfonds is gekomen. Nu buigen partijen zich over de overgang naar een gezamenlijke financiering van deze zorg door zowel de samenleving, het bedrijfsleven als de overheid.

Minister Ramadhin benadrukte, dat Covid-19 een te voorkomen ziekte is. Hij wijst erop dat er preventiemogelijkheden zijn in de vorm van vaccins, die wetenschappelijk getoetst zijn. De vaccins bieden volgens de minister preventie zoals wanneer iemand minder zout moet gebruiken en meer bewegen om het risico op hoge bloeddruk te verkleinen. Verder gaf hij als voorbeeld ,dat roken het risico op hoge bloedruk, hart- en vaatziekten en longkanker vergroot. “Zo kunnen we nu behalve MoHanA ook het vaccin nemen om het risico op Covid-19 te verkleinen,” aldus de bewindsman, die met MoHanA uiteraard doeld op de protocollen van mond- en neuskap, handen wassen en 1.5-2 meter afstand houden.

Hij benadrukt ook, dat de overheid, die de centrale taak van bescherming heeft, meer in preventie wil investeren en minder uitgeven aan de curatie (behandeling). “De financiering, ook van de Covid-zorg, zal een gezamenlijke investering moeten zijn, waarbij het risico op besmetting door massale individuele keuzen aanzienlijk verlaagd kan worden.” Volgens Ramadhin belandt uiteindelijk slechts het deel dat geen preventie wenst, in het ziekenhuis. “Dat is ook een individuele keus waarvoor dan logischerwijs ook betaald zal moeten worden door het individu. Dit zijn ideeën hoe wij de transitie gaan moeten doorvoeren van overheid gefinancierde Covid-zorg, welke enorm drukt op onze staatsbegroting, naar die gemeenschappelijke overheidsverantwoordelijkheid ofwel de individuele verantwoordelijkheid.”

Minister Ramadhin stelde verder, dat indien men weet dat men Covid kan voorkomen en bewust ervoor kiest om het niet te voorkomen, men ook voorbereid moet zijn op de kosten wanneer men ziek wordt. 

error: Kopiëren mag niet!