Nederlandse artsen: Beter niet iedereen vaccineren, het coronavirus verdwijnt namelijk toch niet

Terwijl in Suriname het ministerie van Volksgezondheid en het Outbreak Management Team er een race tegen de klok van lijken te maken om maar zoveel mogelijk mensen gevaccineerd te krijgen tegen het Covid-19-virus – dat lijkt het ultieme doel te zijn – en zelfs een vorm van wettelijke verplichting dreigen in te voeren, waren er in maart van dit jaar al twee zeer deskundige artsen in Nederland die hun twijfels publiekelijk uitspraken over het daar gevoerde vaccinatiebeleid. In Suriname kijken en luisteren de gezondheidsautoriteiten vooral naar wat de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) zegt, maar ook naar wat Nederland zegt en doet.

De twee Nederlandse artsen hebben vooral grote twijfels om iedereen een spuitje te geven, hetgeen volgens de artsen onzin is en totaal niet effectief. En deze Nederlandse artsen zijn niet de enigen. Wie even de moeite neemt om wat onderzoek te doen op het internet, zal tot de conclusie te komen dat wereldwijd er artsen, wetenschappers, zijn die kritisch zijn over de diverse vaccinatiecampagnes in de wereld. Er is maar een partij die er werkelijk baat bij heeft, en dat is de farmaceutische industrie, de producenten van de vaccins.

“Vaccineren van kinderen en jonge, gezonde mensen levert weinig op”

Vaccineren van kinderen en jonge, gezonde mensen tegen corona levert weinig op. Groepsimmuniteit is namelijk onhaalbaar, het coronavirus zal niet meer verdwijnen en in steeds nieuwe varianten opduiken. Dat stelden Jona Walk, gepromoveerd op vaccin-immunologie, en arts-microbioloog Bert Mulder een paar maanden geleden in het blad Medisch Contact.

De beide artsen van het Nijmeegse Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis plaatsten daarmee vraagtekens bij het beleid van het kabinet en gezondheidsinstituut om de hele bevolking te vaccineren om terug te keren naar ‘normaal’. Zij worden ondersteund door het artikel ‘Five reasons why COVID herd immunity is probably impossible’ in het vooraanstaande wetenschappelijke medisch tijdschrift Nature. Als je niet ernstig ziek kan worden door het virus én er ook niemand mee beschermt als je je laat vaccineren, waarom zou je dan het risico lopen op bijwerkin­gen die we zeker voor de lange termijn niet kennen?

“Illusie om te denken dat vaccinatie ervoor zorgt dat virus zich niet meer kan verspreiden”

Vaccinaties kunnen voorkomen dat mensen ernstig ziek worden en in het ziekenhuis belanden, maar het is een illusie om te denken dat ze er ook voor zorgen dat het virus zich niet meer kan verspreiden. “Uit onderzoek dat in Oxford is gedaan, blijkt dat mensen ook nog virusdragers kunnen zijn nadat ze gevaccineerd zijn’’, zei Walk.

Daar moet nog meer onderzoek naar gedaan worden, maar vast staat al wel dat de huidige vaccins niet tegen alle nieuwe varianten van het virus werken. Zo was Zuid-Afrika gestopt met AstraZeneca, omdat dat vaccin niet werkt tegen de variant die daar dominant is. “De effectiviteit tegen die specifieke variant blijkt echt nul’’, zei Mulder. Het steeds opduiken van nieuwe varianten heeft dus als gevolg dat de vaccinaties in de toekomst minder effectief zullen zijn dan nu lijkt. “Sterker nog, als een vaccin tegen een bepaalde variant niet werkt, blijft alleen die versie van het virus zich verspreiden onder de mensen, en zal die ongevoelige variant uiteindelijk dominant kunnen worden in de gevaccineerde bevolking”, aldus Walk. “Dit gebeurt vooral als je vaccineert terwijl er veel virussen rondgaan, je creëert een ideale omstandigheid voor nieuwe mutaties”, vulde Mulder aan.

“Onnodig vaccineren is ook tegen medische principes”

Walk: “Het onnodig vaccineren is ook tegen onze medische principes. Als je niet ernstig ziek kan worden door het virus én er ook niemand mee beschermt als je je laat vaccineren, waarom zou je dan het risico lopen op bijwerkingen die we zeker voor de lange termijn niet kennen?’’ 

Zij wees hierbij op het feit dat er vooralsnog alleen gegevens zijn over de veiligheid gedurende de eerste twee maanden na vaccinatie. Langere studies zijn nodig om een volledig beeld van de voordelen en risico’s te krijgen.

“Een ander probleem is dat we nog niet weten of als iemand eenmaal gevaccineerd is, zij later nog goed antistoffen maken tegen andere coronavarianten.’’ Een nieuwe vaccinatie tegen een nieuwe variant kan daardoor minder effectief zijn.

“Op dit gebied moet nog heel veel onderzocht worden’’, benadrukten de onderzoekers. Maar ze kwamen met hun analyse, omdat het vaccinatiebeleid er op gericht is om zoveel mogelijk mensen ingeënt te hebben tegen corona.

“Met vaccins loop je altijd achter de feiten aan”

Mulder: “Maar corona kunnen we niet uitroeien. Dus dat beleid zou je moeten heroverwegen: vaccineren alleen als iemand er op individueel niveau voordeel van heeft, je zou je eerst moeten richten op de ouderen en risicogroepen en vervolgens kijken wie zich verder  wil laten vaccineren. Met de vaccins loop je altijd achter de feiten aan. Vaccineren blijft een vrije keus, maar het zijn in principe vooral de hoog risicogroepen die eventueel baat hebben bij vaccinatie.”

Zijn collega Walk zei nog: “Iedereen vaccineren terwijl een groot deel toch niet ernstig ziek wordt, wil je niet. Je gaat ook niet iedereen tegen de griep vaccineren. Dit vaccin neem je ook niet voor elkaar, zoals de overheid beweert, maar om jezelf te beschermen. Het is een illusie om te denken dat we hiermee het virus kunnen uitroeien.”

Niet bekend hoe lang een vaccin werkt

Overigens is ook nog niet bekend hoe lang een vaccin werkt, dat is simpelweg nog niet onderzocht. In Denemarken zou uit een onderzoek blijken dat zo’n half jaar na het oplopen van een natuurlijke infectie, een op de vijf mensen onder de 65 jaar en de helft van de mensen ouder dan 65 jaar opnieuw vatbaar zijn voor het Coronavirus.

‘Vrijwillig’ betekent voor Volksgezondheid gewoon verplicht….

Ondertussen blijven de Surinaamse gezondheidsautoriteiten alles op alles zetten om iedereen gevaccineerd te krijgen, daarbij halsstarrig volhoudend, dat vaccineren niet verplicht is, terwijl gelijktijdig achter de schermen gewerkt wordt aan wetgeving om vaccineren verplicht te stellen en aan een Coronapas. Het lijkt er dan ook op, dat bij het ministerie van Volksgezondheid onder het begrip ‘vrijwillig’ wordt verstaan ‘verplicht’.

Rosjally Saviera

Suriname

error: Kopiëren mag niet!