Basketballer Irving blijft Covid-vaccinatie weigeren ondanks speelverbod: ‘Laat ze me maar demoniseren’

Basketballer Kyrie Irving laat zich naar eigen zeggen nergens toe dwingen. De 29-jarige Amerikaan, een van de sterspelers van Brooklyn Nets in de NBA, weigert zich te laten vaccineren tegen het coronavirus. Zo lang hij ongevaccineerd is, mag Irving bij de Nets niet trainen en spelen.

“Doe wat je het beste voor jezelf vind, ik ben geen advocaat van één van beide partijen”, zei Irving in een livevideo op Instagram. “Ik doe wat het beste is voor mij. Ik weet wat de consequenties zijn. Als het betekent dat ik veroordeeld en gedemoniseerd word, dan is dat maar zo. Dat is dan de rol die ik hierin speel.”

In de stad New York staan de autoriteiten niet toe dat ongevaccineerden aan binnensport doen. Dat betekent dat Irving zolang hij geen vaccin heeft genomen niet voor de Nets kan uitkomen in thuiswedstrijden. De clubleiding maakte deze week bekend dat Irving helemaal geen onderdeel is van de ploeg zolang hij slechts op parttimebasis inzetbaar is.

“Kyrie heeft een persoonlijke keuze gemaakt en we respecteren dat. Op dit moment weerhoudt zijn keuze hem ervan een volledig lid van het team te kunnen zijn en we staan geen teamleden toe om actief te zijn op basis van parttime beschikbaarheid”, aldus manager Sean Marks.

Irving speelt sinds 2019 voor Brooklyn Nets. Hij kwam daarvoor uit voor Cleveland Cavaliers, waarmee hij in 2016 kampioen van de NBA werd, en Boston Celtics. “Het gaat niet om de Nets, niet om de organisatie, niet om de NBA en niet om politiek. Het gaat puur om vrijheid, dat ik zelf kan beslissen wat ik doe. Ik ga deze sport niet zo verlaten. Er is nog steeds zoveel werk te doen.”

error: Kopiëren mag niet!