Garba wordt gedanst tijdens Navratri

Dansleraar en choreograaf Ramcharan legt dansstijl Garba uit

Garba is een Indiase dansstijl afkomstig uit Gujarat. Dansleraar en choreograaf Anand Ramcharan vertelt het volgende in gesprek met Dagblad Suriname.

“Garba wordt gedanst tijdens Navratri. Het woord is afgeleid uit de sanskrit woord womb, de plek vanwaar het leven ontstaat. De devine vorm van de godin Durga wordt geprezen en gedanst. Garba wordt in een cirkel gedanst, je kunt klappend met de hand of met de speciale stokken, Dandiya stokken, dansen. Als men klappend danst dan wordt het Garbhi genoemd. Het gaat om het feesten en vieren van het navratri festijn. Kortom een eer te bewijzen aan alle vormen die de godin ma Durga, een moeder kan aannemen. Er wordt in een cirkel gedanst, omdat ons leven ook een vicieuze cirkel is, geboorte, groei, dood en het heelal draait om een cyclus, dag en nacht. Uiteraard het genieten van dansen komt bij kijken maar het meer om het vieren van Navratri. Het is uiteraard een Indiase traditie, maar ook in Suriname danst men Garba.” 

“Het is bestemd voor een ieder, men hoeft geen professioneel danser te zijn maar kan gewoon deelnemen. Er zijn speciale garba songs en ritme waarop er gedanst kan worden”, aldus Anand Ramcharan.

Hij heeft als dansleraar en choreograaf ook workshops verzorgd betreffende Garba. Ramcharan tracht veel van de culturele zang en dansvormen die bestaan onder de hindoestanen te beoefenen. Het is de bedoeling dat de cultuur wordt behouden. Hindoe broeders en zusters wereldwijd bidden, vasten nog enkele dagen in verband met Navratri.

(Foto: Terugblik, optreden door leerlingen van dansleraar en choreograaf Ramcharan.)

(Khoesiaal P.)

error: Kopiëren mag niet!