Verwaarlozing van het museumwezen maakt de geschiedenis van Suriname dof

Om iets te weten te komen over vakantiebezigheden onder Covid-omstandigheden werden willekeurige personen benaderd. “Ik ben sedert het virus de kop opstak als het ware met verplichte vakantie. De lockdown’s en andere protocollen zorgen daarvoor. Ik heb een zee van tijd, die met leeg zitten, zonder ontspanning, platzak wordt doorgebracht. Ik kan vanwege de omstandigheden geen voet buiten de deur zetten. Mijn lege portemonnee houdt me tegen.”

Binnenlands toerisme

“Met vakantie gaan hoeft niet per se naar het buitenland gaan in te houden. Binnenlands toerisme geeft ook heilzame ontspanning. Dan heb ik het niet alleen over tours naar het binnenland en uitstapjes naar vakantieoorden, die slechts een miniem aantal mensen zich kan veroorloven. Een dagje uit met het gezin of vrienden, een bezoek aan de dierentuin of het museum is ook een aangename wijze van vakantie vakantie vieren.”

Musea

“Zodra ik aan het Fort Zeelandia denk schiet de Stichting Surinaams Museum mij in gedachten. Niet dat het veel voorstelt. Je bent er binnen een paar minuten op uitgekeken en er valt niets te beleven. Het is een lege, weinig zeggende plaats. De museum afdeling aan de Commewijnestraat staat er niet beter bij. Gezegd wordt, dat de Stichting Surinaams Museum een grote en rijke exhibitie heeft, maar die ligt al jaren opgeslagen. Waarom mag Joost weten. Boze tongen beweren, dat door de jaren heen bezittingen van het museum zijn verhuisd naar particuliere collecties in binnen- en buitenland. Een inventarisatie kan klaarheid brengen in het welles en nietes gehaal en getrek.”

Uitstallingen

Als wij het hebben over musea in Suriname kunnen de meeste mensen er maar een of twee noemen. Maar naast Stichting Surinaams Museum en het Openluchtmuseum bestaan er nog meer dan twintig tentoonstellingen, die zich presenteren als museum. Elk met zijn eigen thema. Om er enkelen te noemen: Lalla Rookh Museum, Surinaams Legermuseum, Saamaka Marron Museum, Telecommunicatiemuseum Nieuw-Amsterdam, Museum Bakkie, Het Rooms katholiek Kerkelijk Museum, Surinaams Rum Huis en ga zo maar door. Er bestaat een museum vereniging die d jaarlijks terugkerende ‘Museum Week Suriname. Covid heeft de laatste jaren roet in deze activiteit gegooid.

Openlucht Museum

In het Openlucht Museum Fort Nieuw-Amsterdam kwamen wij directeur Gerard Alberga tijdens een werkbespreking tegen (zie foto hierboven): “De medewerkers zetten zich in zodat de heropening van het museum zo goed en zo spoedig mogelijk kan plaatsvinden. Het museum ondergaat een opknapbeurt. Alle opstallen zijn aan grondige restauratie toe. Het complex is zwaar getroffen door Covid-19. Het museum heeft onderliggende ziekten, waaronder een lege kas, waardoor het dubbel en dwars te verduren heeft van het virus.” 

Openstellen

“Het buitenterrein is door weelderige plantengroei overgenomen. Door het ontbreken van regelmatig gebruik zijn de gebouwen, opstallen, bezittingen en voorwerpen achteruitgegaan. Er wordt afgestemd met de desbetreffende autoriteiten en particulieren, hoe op verantwoordelijke wijze de dienstverlening te hervatten nadat de Covid-aanval ervoor heeft gezorgd, dat alles al een lange tijd stilligt.”

Sukkelend

“Het museumwezen sukkelt al vanaf de onafhankelijkheid. Opeenvolgende regering hebben weinig of geen aandacht besteed aan cultureel- en historisch erfgoed. De overheid komt haar subsidie en andere plichten en verantwoordelijkheden niet na. De kas is al tijden leeg. De inkomsten bij de poort zijn al een jaar komen weg te vallen. Ongewenst bezoek heeft gedurende de sluiting het museum flink huisgehouden, schade berokkend, door gereedschappen en andere bezittingen weg te dragen.”

Inkomsten weggevallen

“De middelen van de Stichting Openlucht Museum Nieuw-Amsterdam, zijn vanaf 1980 nooit toereikend geweest om het museum te exploiteren. Entreegeld is de enige inkomstenbron. De gebrekkige subsidie van de overheid, die jaar geleden voor het laatst werd overgemaakt, legt geen gewicht in de weegschaal. Het is niet eens voldoende om de accountant te betalen, bij wie wij een oplopende schuld hebben lopen. Er zal een regeling met hem moeten worden getroffen. Het museum heeft ook enorme schulden bij particulieren.  Donaties, schenkingen, ondersteuning van binnen- en buitenlandse entiteiten en personen, kunnen het gat evenmin dichten. Om de neergang van het museumwezen te stuiten, zal de regering doortastend moeten optreden. S.O.S. S.O.S.”

(Foto top: De restauratiewerkzaamheden waaronder de replica van Blikslagerij Brandon die aan de Saramaccastraat stond vordert. Nog een laag verf erop en het is af.)

HD

error: Kopiëren mag niet!