Toevoer water vanuit Wakay voor padi inzaai gegarandeerd

De toevoer van zoetwater vanuit Wakay via het 66 kilometer lange Corantijnkanaal naar de Nickeriaanse rijstvelden is met het oog op de komende padi-inzaai over enkele weken gegarandeerd. LVV-minister Pramanand Sewdien heeft zich ervoor ingespannen dat de pompen van het gemaal te Wakay gerepareerd konden worden. Zijn collega minister van Financiën en Planning heeft op zijn voorstel wat financiële middelen vrijgemaakt voor de onderdelenaanschaf en reparatiekosten.

Minister Sewdien, die in Nickerie op bezoek is, zou gisteren, zondag 10 oktober, met een delegatie zich richting Wakay begeven om zich persoonlijk te vergewissen van de reparatiewerkzaamheden aan het pompgemaal. Deze mededelingen deed hij zaterdag tijdens de installatie in Nieuw-Nickerie van de Agrarische Raad Nickerie. 

Wakay pompen cruciaal

De Wakaypompen zijn heel cruciaal voor de rijstbouw in Nickerie, vooral in de droge tijd. Ze pompen zoetwater uit het binnenland via het Corantijnkanaal naar de rijstvelden. Mede dankzij het Wakaypompgemaal en het Corantijnkanaal is het mogelijk om twee maal per jaar padi te oogsten. Minister Sewdien zei niet hoeveel geld hij beschikbaar heeft gekregen om de pompen te Wakay te repareren. Hij gaf wel aan er haast mee gehad te hebben, omdat het rehabilitatieproject van de pompen die ingediend zijn bij de IDB (Inter-American Development Bank), door de lange procedure niet tijdig goedgekeurd zou worden. 

De pompen van Wakay zijn voor elke regering altijd een punt van grote zorg geweest. Is het geen tekort aan brandstof, dan zijn het defecte pompen. Het onderliggend probleem is evenwel altijd de beschikbaarheid van geldmiddelen. Sewdien brengt in herinnering dat na de verkiezingen van 2020, doch vlak voordat hij als minister zou aantreden, hij persoonlijk heeft moeten interveniëren bij de levering van 60.000 liter brandstof. Via een bevriende relatie heeft hij de brandstoflevering toen kunnen veilig stellen.

Pompgemaal Wageningen

Een andere waterwerk dat heel belangrijk is voor de rijstteelt, zeker in de oostelijke polders, is het pompgemaal te Wageningen. De pompen hier zijn ook defect. Er wordt sinds enige tijd gewerkt om tenminste één van de vier pompen weer optimaal in bedrijf te krijgen. Volgens de LVV-minister zal dat nog vόόr het eind van oktober een feit zijn. Naast de pomp zullen echter ook nog enkele andere technische zaken moeten worden aangepakt. De sluisdeuren is één daarvan. Sewdien zou vandaag, maandag 11 oktober, een kijkje nemen bij het pompgemaal te Wageningen.

Momenteel worden in Nickerie de rijstvelden geoogst. Hierna worden de rijstarealen gelijk bewerkt. Daarna vindt de bevloeiing van de velden plaats en het inzaaien kan dan beginnen. Rond de maanden maart, april en mei wordt er dan geoogst. Daarna begint de rijstcyclus opnieuw om dan rond deze periode van het jaar weer te oogsten.

SS    

error: Kopiëren mag niet!