Borstkankermaand: Vroegtijdig opsporen van borstkanker belangrijk

Oktober is borstkankermaand. In deze maand wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor borstkanker. De officiële medische term voor borstkanker is mammacarcinoom. Borstkanker is een vorm van kanker die ontstaat in het borstweefsel. Het komt vaak voor bij vrouwen, maar ook mannen kunnen borstkanker krijgen.

Borstkanker kan op alle plaatsen in de borst ontstaan. Meestal wordt borstkanker ontdekt door een knobbeltje in de borst. Borstkanker ontstaat als beschadigde cellen in de borst ongecontroleerd gaan groeien. Zo kan er een gezwel oftewel tumor ontstaan. Een tumor kan kwaadaardig of goedaardig zijn. Een goedaardige tumor kan het omringende weefsel opzij duwen, maar dringt niet binnen in het weefsel. Een kwaadaardige tumor kan zich daarentegen wel naar andere delen van het lichaam verspreiden. 

Kun je genezen van borstkanker?

Meriam Irving-May, penningmeester van Pink Ribbon Suriname, zegt in een reactie tegenover Dagblad Suriname: “Van borstkanker kun je absoluut genezen als je er op tijd bij bent. Daarom is vroege detectie, dus vroege ontdekking, ontzettend belangrijk. Als de kanker nog op één plek zit, is je behandelingstraject minder intensief dan wanneer het verspreid is in jouw lichaam.”

Vroegtijdig opsporen van borstkanker belangrijk

“Hoe later in het proces kanker ontdekt wordt, hoe groter de kans op bijvoorbeeld uitzaaiingen. Ook wanneer er uitzaaiingen zijn, wordt de behandeling complexer en duurder.” Pink Ribbon Suriname (PRS) legt daarom met name de nadruk op preventie: Hoe kun je het risico op borstkanker verlagen; het leren kennen van jouw borsten en het nut van structureel borstzelfonderzoek. Ook praten zij vaak over het doorpakken: “Als je een verandering opmerkt aan jouw borst en je vertrouwt het niet, laat dan een arts met je meekijken en beoordelen of je doorverwezen moet worden.”

Omgaan met borstamputatie

“Wij van Pink Ribbon Suriname hebben met regelmaat lotgenotencontact. Onze ervaring is dat er vrouwen zijn die bij de ontdekking van borstkanker juist van hun borst af willen. Dit zijn vrouwen die het risico op terugkeer willen verkleinen. Er zijn zeker ook vrouwen die bang zijn om hun borst te verliezen. Bang om zich niet meer compleet te voelen, of angstig om hun partner hierdoor te verliezen. Wij kennen verhalen van vrouwen die zich niet meer laten behandelen als zij begrijpen dat er een amputatie op komst is. Deze vrouwen verdwijnen uit het medisch circuit. Evenzo kennen wij ook de verhalen over partners die weigeren mee te gaan met het advies tot een borstamputatie voor hun vrouw. Ook zij verdwijnen uit het vizier, met als gevolg dit besluit jammer genoeg te moeten bekopen met de dood.”

Covid-19 vaccin en borstkanker

Meriam geeft aan dat het algemeen advies voor borstkankerpatiënten die momenteel een behandeling ondergaan, luidt om zich te laten vaccineren tegen Corona en dan met name met het Moderna vaccin. “Deze groep wordt ook geadviseerd dit besluit altijd eerst met de behandelend arts te bespreken. Ook ex-borstkanker patiënten worden opgeroepen om zich te laten vaccineren. Men geeft aan dat het vaccineren geen extra risico vormt voor kankerpatiënten.”

SK

error: Kopiëren mag niet!