Update voortgang FIRST Global Robotics Challenge 2021 – Discover and Recover


Terwijl het wachten nu is op de behaalde finale scores voor de 4 Robotics build Challenges, deelt Robotics Team Suriname thans plek 15 met 4 andere landen (Chili, Servië, Venezuela en Sint Kitts & Nevis), die elk 39 punten hebben gescoord op de Leaderboard. Op de Leaderboard staan de geaccumuleerde punten voor de 2021 FIRST Global Solutions Challenge, Talks/Training en Social Media Challenges van in totaal 170+ landen. 

Op 30 oktober zal de afsluitingsceremonie van de 2021 FIRST Global Challenge (FGC) plaatsvinden waarop de uiteindelijke winnaars bekend gemaakt zullen worden. Daarvoor zal een aparte jury zorgen voor scores.

 Tijdens de in-person inaugurale FGC in 2017 in Washington DC was Ivanka Trump een eregast, op de ceremonie in 2018 te Mexico City was de president van Mexico dat en in 2019 Verenigde Arabische Emiraten, was het de kroonprins van Dubai die de opening deed. Wie de eregast van de virtuele 2021 Challenge wordt is nog onbekend, maar aangezien FIRST Global significante ondersteuning krijgt van prominenten, blijft het spannend. Het geheel zal gevolgd kunnen worden op de Facebook-pagina van FIRST Global online.

Initieel was het Robotics Team Suriname onzeker of zij voldoende tijd en mogelijkheden zou hebben om ook aan alle 4 bouw challenges te kunnen werken, aangezien er met de heersende pandemie uiterst voorzichtig moest worden omgegaan met een ieders veiligheid. Het was niet altijd even makkelijk om uren achter elkaar bezig te zijn met een mond-en neuskap op en het regelmatig ontsmetten van de handen, maar volgens teammanager Ashna Mahepal verdienen de jonge studenten en mentoren een pluimpje voor hun getoonde discipline en hun inzet bij het naleven van de veiligheidsmaatregelen tijdens de verschillende werksessies. Op elke sessie waren maximaal 2-4  mentoren aanwezig en soms in shiftverband om een verhoogde veiligheid erin te houden.

Het is de studenten en de jonge mentoren desondanks gelukt om een goed functionerend Drivetrain (1e robotics bouw opdracht – zie foto hierna) op te leveren, die het voorgeschreven rij-traject goed heeft kunnen afleggen.

Bij een drivetrain is de focus vooral het gebruik van een juiste set van motoren, type wielen en plaatsing van assen. Slim programmeren zorgt ervoor dat het besturen van een dergelijk rij-systeem soepel dan wel met stagnaties plaatsvindt. Aan de drivetrains hebben alle 6 studenten van het 2021 Robotics team gewerkt, omdat het ook de 1e kennismaking was met het omzetten van een teamontwerp naar een functionerend mechanisme. Het traject is een geweest van trial en error, re-design en aanpassingen totdat alles dat werken moest werkte zoals dat moest.

Met de onafgebroken deelname van Suriname vanaf de inauguratie in 2017 aan deze internationale Robotics coöpetitie (collaborative competition), komen er weer eens nieuwe studenten bij in het Robotics Team van Suriname en krijgt het team meer bekendheid bij andere deelnemende landen. De internationale contacten en samenwerkingsmogelijkheden voor Suriname op dit belangrijk vlak van Science, Technologie, Engineering, Mathematics, Innovatie en Robotics breiden zich verder ook uit met elke deelname.

Terwijl de lokale voorbereiding en participatie een persoonlijke leerrijke ervaring opleverd voor de leden van het Robotics Team en hen diverse vaardigheden bijbrengt, is ook gebleken dat het de deelnemende jongeren verruimde inzichten geeft in de toepassing van STEM op de wereld (in het algemeen) en voornamelijk ook in het belang van goede teamwork (lokale en internationale samenwerking) naast een boost in hun zelfverzekerdheid om problemen te kunnen analyseren en oplossingen te kunnen bedenken, die middels samenwerking gerealiseerd kunnen worden.

Stichting Young Help Suriname is tevreden met het resultaat en m.n dat de activiteiten voortgang konden vinden ondanks de uitdagende tijden waarin wij leven, zo laat de stichting in een persbericht weten.

error: Kopiëren mag niet!